David Grann De maand van de bloemendoder Recensie

David Grann De maand van de bloemendoder Recensie

David Grann De maand van de bloemendoder Recensie
De maand van de bloemendoder is een fascinerend en tegelijkertijd gruwelijk boek over de moordpartijen, discriminatie en uitbuiting van Osage indianen aan het begin van de 20e eeuw in Oklahoma. Nadat de Osage, zoals zoveel indianen in de Verenigde Staten, waren verjaagd naar een reservaat in Oklahoma, bleek hier olie gevonden te worden. Hierdoor werden de Osage opeens rijk. Echter dit betekende ook uitbuiting, discriminatie en vele moordpartijen. David Grann is jarenlang bezig geweest met onderzoek naar misstanden die plaatsvonden en De maand van de bloemendoder is het zeer boeiende eindresultaat hiervan.

De maand van de bloemendoder maakt op een duidelijk hoe er in de Verenigde Staten aan het begin van de vorige eeuw op een zeer ontluisterende wijze werd omgesprongen met de rechten van de indianen. Sterker nog je kunt wel stellen dat er nauwelijks sprake was van rechten en dat ze op zijn best werden gezien als tweederangs burgers. Begin 20e eeuw worden er opvallend veel moorden gepleegd op Osage. En niet alleen dat het aantal overlijdens is relatief hoger dan elders en dat terwijl de welvaart van deze indianen door hun rijkdom veel hoger is.

Het bewijs van institutionele uitbuiting van en moord op Osage indianen
De net opgerichte FBI wordt op onderzoek gestuurd. Maar dit onderzoek levert nauwelijks resultaat op. Sterker nog de FBI lijkt volkomen incompetent en corrupt en het moorden gaat gewoon door. Als de nieuwe FBI-directeur J. Edgar Hoover wordt aangesteld vraagt hij een van zijn beste en meest betrouwbare mensen, Tom White, onderzoek te gaan doen. Samen met een aantal medewerkers ontdekt hij het bestaan van een netwerk van mensen die de Osage op een vreselijke manier uitbuiten en uitmoorden, zonder dat ze hiervoor rekenschap moesten afleggen. Op basis onderzoek in vele archieven, gesprekken met nabestaanden en bezoeken aan het gebied gaat David Grann op onderzoek uit om te proberen te achterhalen wat er gebeurt is in dit gedeelte van Oklahoma, hoe deze uitbuiting kon plaatsvinden en welke machtsstructuren er aan het werk waren. En alhoewel de waarheid waarschijnlijk nooit helemaal meer boven tafel zal komen, slaagt hij er toch wonderwel in om genadeloos bloot te leggen hoe de Osage werden blootgesteld aan uitbuiting en geweld en hoe de politieke en gerechtelijke macht een soort van vrijbrief had om dit te doen.

Fascinerende, uitstekend geschreven zoektocht een onaangenaam stuk Amerikaanse geschiedenis
Het boek van David Grann – De maand van de bloemendoder is geen vrolijk boek. Maar wel een fascinerende, uitstekend geschreven en gedocumenteerde zoektocht naar het onrecht wat de Osage is aangedaan. De maand van de bloemendoder doet denken aan de boeken van de Nederlandse schrijver Frank Westerman en is een echte aanrader, zeker in deze tijd waarin er opnieuw sprake is van raciale onrust in de Verenigde State. Het vult een stuk, zeer onaangename Amerikaanse geschiedenis in. David Grann – De maand van de bloemendoder is gewaardeerd met ★★★★ (uitstekend).

Recensie van: Theo Jordaan

DAVID GRANN – DE MAAND VAN DE BLOEMENDODER
De moord op de Osage indianen en de geboorte van de FBI
– Titel: De maand van de bloemendoder
– Schrijver: David Grann ♂ (Verenigde Staten)
– Soort boek: geschiedenisboek, real-crime boek
– Origineel: Killers of the Flower Moon (2017)
– Nederlandse vertaling: Pon Ruiter
– Uitgever: Uitgeverij Q
– Verschenen; 21 mei 2017
– Omvang: 300 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 22,50
– Waardering: ★★★★ (uitstekend) Theo Jordaan
…Meer Informatie en Bestellen >

Flaptekst David Grann De maand van de bloemendoder
In 1920 zijn alle indianenstammen naar een klein grondgebied verdrongen. Zo ook de Osages. De Osages zijn echter het rijkste volk ter wereld – hun reservaat in Oklahoma blijkt veel olie te bevatten. Vervolgens worden de Osages een voor een vermoord. Tijdens de laatste stuiptrekkingen van het wilde westen worden ook de mensen die de moorden onderzoeken slachtoffer. Texas Ranger Tom White moet de zaak zien op te lossen en stelt een undercoverteam samen. Ze komen een gruwelijk complot op het spoor. De maand van de bloemendoder is niet alleen een spannend relaas over koelbloedige moorden, het is ook een indringende aanklacht tegen de hardvochtigheid en de vooroordelen tegen Indianen, waardoor de moordenaars zo lang ongestoord hun gang konden gaan.

Bijpassende Boeken en Informatie
Boeken over Indianen
Nieuwe Thrillers Mei 2017
Nieuwe Boeken Mei 2017