Azerbeidzjan schrijvers en schrijfsters

Azerbeidzjan schrijvers en schrijfsters

Azerbeidzjan schrijvers en schrijfsters. Welke bekende Azerbeidzjaanse auteurs zijn er? Wat zijn de romans en andere boeken die in vertaling verkrijgbaar zijn? 

Informatie over Azerbeidzjan

Azerbeidzjan is het grootste en dichtstbevolkte land in de Kaukasus met als hoofdstad Bakoe en behoort tot Azië. Sinds 18 oktober 1991 is het land onafhankelijk. In de periode ervoor vanaf 28 april 1920 maakte het deel uit van de Sovjet Unie. Het land heeft een oppervlakte van van zo’n 86,600 km² en een bevolking van ongeveer 10.000.00 inwoners. De officiële taal is het Azerbeidzjaans dat tot de Turkse taalfamilie behoort.

Azerbeidzjan schrijvers en schrijfsters

Wellicht dat de hoofdstad Bakoe nog enig bekendheid maar voor de meesten van ons is Azerbeidzjan een land waar we weinig vanaf weten.  heeft. Laat staan dat we romans en andere boeken van Azerbeidzjaanse schrijvers en schrijfsters kennen.

Banine Azerbeidzjaanse schrijfsterBanine

Franstalige Azerbeidzjaanse schrijfster
volledige naam: Umm-El-Banine Assadoulaeff
geboren op 18 december 1905
geboorteplaats: Bakoe, Rusland (nu: Azerbeidzjan)
overleden op 22 oktober 1992
sterfplaats: Parijs
leeftijd: 86 jaar
In 1923 emigreerde Banine samen met haar vader die minister was naar Parijs. Voorafgaand hieraan was ze naar de Turkse hoofdstad Istanboel om te scheiden aan wie ze op vijftienjarige leeftijd was uitgehuwelijkt. In Parijs kwam ze in literaire kringen terecht waardoor ze schrijvers als Henry de Montherlant, Nikos Kazantzakis, en André Malraux leerde kennen. Ook raakte ze bevriend met de Duitse schrijver Ernst Jünger die als Duitse soldaat in Parijs woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als schrijfster is ze vooral bekend door twee memoirs die in 1946 en 1947 in het Frans verschenen.

Boeken van Banine

1947 | Jours parisiens (memoir)
Engelse vertaling: Parisian Days
1946 | Jours caucasiens (memoir)
Engelse vertaling: Days in the Caucasus (memoir)


Bijpassende boeken en informatie

Foto bovenzijde: G. Reus (Unsplash)