Yu Hua De zevende dag Roman uit China

Yu Hua De zevende dag Recensie Roman uit China

YU HUA – DE ZEVENDE DAG (RECENSIE ROMAN UIT CHINA)
Yu Hua – De zevende dag Recensie roman uit China van de Chinese schrijver Yu Hua die in april 2016 in Nederlandse vertaling is uitgegeven door Uitgeverij De Geus. De redactie beoordeelt de bijzonde goede roman met ++++ (uitstekend).

– Titel: De zevende dag
– Schrijver: Yu Hua ♂ (China)
– Genre: sociale roman
– Origineel: 余华 / Di qi tian (2013)
– Nederlandse vertaling: Jan De Meyer
– Uitgever: De Geus
– Verschenen: 2016
– ISBN-nummer: 9789044535051
– Omvang: 283 pagina’s
– Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
– Prijs: € 21,95 / € 16,99
– Oordeel reactie: ++++ (uitstekend)
…Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >

Recensie Yu Hua – De zevende dag
Met De zevende dag heeft de Chinese schrijver Yu Hua een roman geschreven waarin hij de uitwassen van de hedendaagse Chinese markteconomie beschrijft en bekritiseert. Voor Chinezen die overlijden en waarvoor geen begrafenis geregeld is, rest er een soort van bestaan in een tussenwereld. Er wordt geleefd in een schimmelwereld. De hoofdpersoon van het boek, Yang Fei, die op zijn 41e al overlijdt, ontmoet andere doden die in dezelfde situatie terecht zijn gekomen en beschrijft hun voorafgaande leven en zijn eigen leven. Met name de relatie tot zijn vader, die niet zijn natuurlijke vader blijkt te zijn, speelt een belangrijke rol in deze moderne Chinese roman. Alhoewel De zevende dag elementen van een zwarte komedie bevat, geeft de roman vooral een zeer kritische blik op de uitwassen van de hedendaagse Chinese maatschappij. Alhoewel de roman een zwaar onderwerp aansnijdt, zorgt de bijna lichtvoetige stijl van Ya Hua ervoor dat je het boek graag wil uitlezen. Vooral voor mensen die onder de indruk waren van de eerder dit jaar uitgezonden VPRO documentaire Langs de oevers van de Yangste, geeft deze roman een nog dieper inkijk in de ziel van China en haar inwoners. De redactie beoordeelt deze roman met ++++ (uitstekend).

Inhoud Roman uit China van Yu Hua – De zevende dag
Yang Fei wordt geboren in een rijdende trein en opgevoed door een wisselwachter. Wanneer hij op zijn 41ste overlijdt, is er geen geld voor een graf. Daardoor is hij gedoemd tot rusteloos rondzwerven in het hiernamaals. Hij ontmoet de doden uit zijn eigen leven, zoals zijn vader en zijn ex-vrouw, maar ook de slachtoffers van het moderne China: de zelfmoordenaars, orgaanverkopers, onschuldig terdoodveroordeelden. De reis van Yang Fei brengt de diepgewortelde absurditeiten in de ziel van de Chinese natie naar boven.

Gerelateerde Informatie
Chinese Schrijvers Schrijfsters Boeken en informatie
Nieuwe Boeken 2016 Overzicht
Nieuwe Boeken April 2016

Recensie geschreven door: Theo Jordaan