Daphne Huisden Charlatans Recensie

Daphne Huisden Charlatans Recensie

Charlatans

  • Schrijfster: Daphne Huisden (Nederland)
  • Soort boek: Nederlandse debuutroman
  • Uitgever: Prometheus
  • Verschijnt: 28 juni 2021
  • Omvang: 224 pagina’s
  • Uitgave: paperback
  • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol

Flaptekst van de nieuwe roman van Daphne Huisden

Thuiskomen. Vijftien jaar na haar vertrek wil Norah de Klerk niets liever. In het idyllische Stokerdam runt haar familie sinds jaar en dag een succesvol hotel in de volkswijk Lefshaven. In haar geboortestad lijkt de tijd stil te staan. Je kunt er nog werkelijk onbereikbaar zijn, en de burgers leven met elkaar in harmonie.

Maar van het Stokerdam uit haar herinneringen is weinig over, ontdekt Norah al vlug. De harmonie wordt in stand gehouden door het Bureau Corrigerende Dienstverlening (‘Uw bestwil is ons belang’), dat moreel gedrag afdwingt met het SamenlevingsContract.

Lefshaven en het hotel zijn in verval en een sluimerende onrust verscheurt de stad. Norahs neef Gabriel, raadslid in de stad, drukt haar op het hart op te passen voor de charlatans van Lefshaven en haar intenties zuiver te houden. Maar als haar voortvluchtige neef Lorenzo haar inleidt in de geheime cultuur van de illusionisten, zwervers en zwendelaars in de wijk, ziet ze dat dat zo simpel nog niet is. Ze wordt gedwongen te kiezen tussen orde en chaos, aanpassen of ontsnappen, de maatschappij en het individu, tussen de regel en de uitzondering.

In een tijd waarin nationale grenzen en culturele politiek volop ter discussie worden gesteld kan een roman niet actueler zijn dan Charlatans. De avonturenroman gaat over de morele dilemma’s van burgerschap, stelt de vraag wat een thuis je waard mag zijn, en zit propvol bonte personages die altijd nog wel een overlevingstruc achter de hand hebben.

Daphne Huisden (1988) debuteerde eind 2010 met de roman Alles is altijd fictie, die genomineerd werd voor de Academica Literatuurprijs en die door Wim Brands werd opgenomen in de bloemlezing De Nederlandse literatuur van de 21ste eeuw. In 2013 verscheen haar tweede boek, Dit blijft tussen ons, dat werd genomineerd voor de Halewijnprijs. Ze woont en werkt in Rotterdam.

Bijpassende boeken en informatie