Hans Peeters & René de Vos Prachtvogels recensie ∗∗∗∗

Hans Peeters & René de Vos Prachtvogels recensie ∗∗∗∗

Prachtvogels

  • Auteur: Hans Peeters, René de Vos (Nederland)
  • Soort boek: vogelboek
  • Uitgever: Uitgeverij Noordboek
  • Verschijnt: 10 mei 2024
  • Omvang: 256 pagina’s
  • Uitgave: gebonden boek
  • Prijs: € 34,90
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris
  • Waardering redactie∗∗∗∗ (uitstekend)

Hans Peeters & René de Vos Prachtvogels recensie

Gedurende bijna twintig jaar verschenen er met regelmaat verhalen in het tijdschrift Vogels van de Vogelbescherming verhalen over de bedreigde Nederlandse broedvogels. Beter gezegd de vogels die in Nederland op de rode lijst staan en soms stonden. De rubriek kende veel liefhebbers en werd zeer gewaardeerd. De makers Hans Peeters en René de Vos wisten met hun boeiende vogelverhalen de lezer te raken en overtuigen van de schoonheid van de kwetsbare broedvogels. Als afronding van de bijna twee decennia waarop de artikelen verschenen zijn ze nu gebundeld in dit prachtig vormgegeven boek dat bij Uitgeverij Noordboek is verschenen. Bovendien valt er ook te genieten van mooie foto’s van alle soorten in het boek en is het een ode aan René de Vos die helaas in dit jaar overleed. Het boek is door onze redactie gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Flaptekst van het boek Prachtvogels over alle broedvogels van de Nederlandse Rode Lijst

Prachtvogels is de succesvolle rubriek waarmee het tijdschrift vogels van Vogelbescherming, gedurende 18 jaar alle broedvogels van de Nederlandse Rode Lijst portretteerde. Het is een unieke verzameling van korte verhalen van René de Vos, gebundeld met hun portretten door topfotografen van over de hele wereld.

Wat al deze vogels gemeen hebben is dat ze ofwel bedreigd worden in hun bestaan, ofwel succesvolle nieuwkomers zijn die door hun nog geringe populatie-omvang kwetsbaar zijn. Door het boek heen wordt steeds duidelijker dat bijna alle vogels in de knel zijn gekomen door de manier waarop wij met de natuur zijn omgegaan. Maar we lezen ook over mensen die zich onvermoeibaar inzetten voor herstel van biotopen.

De verhalen die deze vogels vertellen – zelfs de meest droevige – zijn zonder uitzondering onderhoudend, de manier waarop de vogels zich visueel presenteren is van grote klasse. Een prachtboek dat zich op het nachtkastje net zo thuis voelt als op de salontafel. Maar vooral hartstikke leuk om te lezen.

Prachtvogels kwam tot stand dankzij een hechte samenwerking tussen René de Vos, dertig jaar eindredacteur van het tijdschrift vogels, Hans Peeters, oud-hoofdredacteur vogels, Marc Guyt van fotostockbureau AGAMI en Marc Plomp, Vogelinformatiecentrum Texel.

Bijpassende boeken en informatie