Lisa Weeda Aleksandra Recensie

Lisa Weeda Aleksandra Recensie

Aleksandra

Recensie en waardering van de roman

  • Op dit moment wordt het weer schrijnend duidelijk hoe het voor Oekraïne is om buurland te zijn van het op macht en expansie beluste Rusland van Poetin. Dat dit een indringende en moeizame geschiedenis is die veel verder teruggaat dan wat er zich op moment afspeelt, maakt Lisa Weeda duidelijk in haar overtuigende en indringende debuutroman. Niet alleen is de familiegeschiedenis door de inval van Rusland actueler dan ooit, bovendien blijkt Lisa Weeda een te beschikken over een groot schrijftalent wat nog extra kwaliteit toevoegt aan de toch al lezenswaardige en indringend actuele roman. (Allesoverboekenenschrijvers.nl, ∗∗∗∗)

Flaptekst van de eerste roman van Lisa Weeda

Met verbluffend vertelplezier en met alle literaire stijlmiddelen die tot haar beschikking staan vertelt Lisa Weeda een uitzonderlijke familiegeschiedenis, die begint bij haar grootmoeder Aleksandra. In 1942 wordt zij vanuit Oekraïne gedeporteerd en in Duitsland in de oorlogsindustrie tewerkgesteld. Haar kleindochter Lisa reist later naar haar grootmoeders geboorteplaats en ontmoet, op de vleugels van haar verbeelding, haar overgrootvader Nikolaj, die al bijna driekwart eeuw op zijn dochter zit te wachten. Samen met hem gaat ze op zoek naar sporen van haar neef, die tijdens het recentelijk opgelaaide conflict in Oost-Oekraïne is vermoord.

Aleksandra is het verhaal van een familie tussen Oost en West die maar niet loskomt van een gebied dat nooit rust lijkt te vinden. Lisa Weeda vond de vorm en de stem om dit indringende verhaal op een grandioze manier te vertellen.

Lisa Weeda Dans dans revolutie recensieLisa Weeda (Nederland-Oekraïne) – Dans dans revolutie
vertellingen
Uitgever: De Bezige Bij
Verschijnt: 25 januari 2024

Bijpassende boeken en informatie