Timo Briuijns Bloed is dikker dan water Recensie

Timo Bruijns Bloed is dikker dan water Recensie ★★★

Timo Bruijns Bloed is dikker dan water Recensie ★★★
Op 9 februari 2018 verschijnt de debuutroman van de Nederlandse schrijver Timo Bruijns Bloed is dikker dan water bij Uitgeverij Lebowksi. Zodra de redactie het boek gelezen heeft, kun je op deze pagina de Timo Bruijns Bloed is dikker dan water recensie en waardering lezen. En uiteraard is hier ook meer informatie over deze debuutroman te vinden.

Overtuigende, soms ontroerende, vaak humoristische, met mededogen geschreven debuutroman
Tommy, een puber van zeventien jaar, besluit dat hij na het behalen van zijn examen naar Engeland wil reizen. Aan de vooravond van zijn vertrek organiseert zijn moeder een barbecue waarbij familie, vrienden en buren worden uitgenodigd. Tijdens de barbecue wordt rijkelijk drank geschonken wat de norm is de omgeving van Tommy die bestaat uit alcoholisten, criminelen en vrijbuiters. Tommy is opgevoed door zijn moeder. Zijn vader is zeeman en nooit thuis. Zijn oma. die door zijn moeder in huis is genomen, is een alcoholiste die opstaat met een glaasje bessenjenever met suiker en er de dag ook mee afsluit. Jessica, zijn zus, die van de ene vriend naar de andere trekt. Zijn oom Jassie kan het breed laten hangen met geld dat hij met criminele activiteiten heeft verdiend en zijn beste vriend Turk is bepaald niet van onbesproken gedrag. Gedurende de barbecue wordt in flashbacks het leven van Tommy opgetekend. Een leven in een omgeving waarin in overmatig drankgebruik en criminaliteit de norm zijn. Moeizaam maar uiteindelijk toch met succes doorloopt hij de middelbare school, geholpen door een therapeut en docenten. Het is een jeugd die vooral getekend is door een afwezige vader die van de ene mislukking in de andere valt. Timo Bruijns beschrijft op een overtuigende wijze wat het betekent om op te groeien in een arbeidersmilieu van kruimeldieven en alcoholisten en de worsteling om je eraan te onttrekken. Bloed is dikker dan water is een op overtuigende wijze, soms ontroerend, vaak humoristisch en met mededogen geschreven debuutroman. Timo Bruijns – Bloed is dikker dan water is gewaardeerd met ★★★(zeer goed).

Recensie: Theo Jordaan

TIMO BRUIJNS – BLOED IS DIKKER DAN WATER
– Titel: Bloed is dikker dan water
– Schrijver: Timo Bruijns (Nederland)
– Soort boek: sociale roman
– Uitgever: Lebowski
– Verschenen: 9 februari 2018
– Omvang: 208 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 19,99
– Waardering: ★★★ (Theo Jordaan)

Flaptekst Timo Bruijns Bloed is dikker dan water
De zeventienjarige Tommy groeit op in een milieu van ritselaars, raddraaiers, drinkers en bordeellopers. Nadat het huwelijk van zijn ouders op de klippen is gelopen, is zijn vader, machinist op de grote vaart, langzaamaan uit beeld verdwenen. Tommy wordt opgevoed door zijn moeder, zijn drankzuchtige oma en zijn oom Jassie, garagehouder en parttime kruimeldief. Als Tommy na een uit de hand gelopen ruzie op school noodgedwongen moet gaan nadenken over zijn toekomst, besluit hij zijn droom na te jagen: hij wil naar Engeland. Tijdens zijn examenjaar wordt echter duidelijk dat hij de afwezigheid van zijn vader nog altijd niet verwerkt heeft. Op een drankovergoten familiebarbecue aan de vooravond van zijn vertrek rijst de vraag of zijn droom ooit uit zal komen. Bloed is dikker dan water is een even rauwe als geestige roman over opgroeien in een familie uit de arbeidersklasse en over de vraag of je je kunt ontworstelen aan je achtergrond.


Bijpassende Boeken en Informatie
Nieuwe Boeken Januari 2018
Nieuwe Boeken 2018