Els Launspach Maîtresse van Oranje Recensie

Els Launspach - Maîtresse van Oranje - Recensie en Informatie

Els Launspach – Maîtresse van Oranje – Recensie en Informatie
De nieuwe historische roman van de Nederlandse schrijfster Els Launspach – Maîtresse van Oranje wordt in oktober gepubliceerd bij uitgeverij In de Knipscheer. Op deze pagina vind je de Els Launspach Maîtresse van Oranje – Recensie en Informatie.

– Titel: Maîtresse van Oranje
– Schrijfster: Els Launspach ♀ (Nederland)
– Genre: historische roman
– Uitgever: In de Knipscheer
– Verschenen: 14 oktober 2016
– Omvang: 228 pagina’s
– Uitgave: Paperback
– Prijs: € 17,50
– Oordeel redactie: +++ (zeer goed)
…Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >

Els Launspach – Maîtresse van Oranje Recensie
Romans over historische personen uit de Nederlandse geschiedenis worden niet zo heel vaak geschreven. Maar Els Launspach is een schrijfster die zich hieraan wel durft te wagen. En met Maîtresse van Oranje heeft zij een geslaagde historische roman geschreven. In de roman kijkt Margaretha van Mechelen, inderdaad de Maîtresse van Oranje, die op 18-jarige leeftijd een affaire is begonnen met stadhouder en prins Maurits van Oranje, terug op haar leven. Dit gebeurt tijdens een week in maart 1625, slechts een aantal weken voor de dood van Maurits. Eerder heeft Maurits niet willen trouwen, maar vlak voor zijn dood wil hij dit alsnog. De kern van de roman is het dilemma waarmee hij Margaretha van Mechelen hiermee opzadelt. In de week die de roman bestrijkt kijkt Margaretha terug op haar bewogen leven, de politieke intriges die zich afspelen op en rondom het Binnenhof en de machtspolitiek die hiermee gepaard gaan. Maîtresse van Oranje is zorgvuldig geschreven en biedt een mooie inkijk in deze periode van de Nederlandse geschiedenis. Het gekozen perspectief van een vrouw geeft een extra dimensie aan de roman. Maîtresse van Oranje van Els Launspach is een aanrader voor de liefhebber van de historische roman en de Nederlandse geschiedenis in het bijzonder. De redactie beoordeelt het boek met +++ (zeer goed).

Inhoud Els Launspach -Maîtresse van Oranje Historische Roman
Maîtresse van Oranje is een intrigerende roman over een cruciaal moment in de geschiedenis van het Nederlandse koningshuis. Het verhaal speelt zich af in Den Haag, in één week, eind maart 1625. Soms vraagt Margaretha van Mechelen zich af waarom ze zich, 18 jaar oud, aan prins Maurits heeft gegeven. Hij, de zoon van Willem van Oranje, protestant, succesvolle veldheer en cynische stadhouder. Zij van verarmde adel, katholiek, liefdevol en plooibaar. Ze is trots en blij als hij hun eerste zoon, de latere Willem van Nassau, naar zijn vader noemt. Ook al verwekt hij kinderen bij zijn nachtvlinders, dit kind is het bewijs van hun relatie, hun trots, hun vrucht. Ze krijgt nog twee kinderen, waarvan de jongste overlijdt. De zonen ontvangen titels, een opleiding, een positie… Was dat al niet meer dan ze kon verwachten? Wanneer Maurits ziek wordt, vraagt hij haar ten huwelijk; bovendien wil hij een portret van haar voor het stadhouderlijk kwartier aan het Binnenhof. Hoe moet ze dit duiden, wil ze dit wel? Maar het leven is eindig en de dynastie zal moeten worden voortgezet. Margaretha kiest een eigenzinnige schilderes, die haar portretteert in haar eigen huis.

Bijpassende Boeken en Informatie
Nieuwe Historische Romans Overzicht en Informatie
Nieuwe Boeken Oktober 2016

Recensie geschreven door: Theo Jordaan
Hoofdredacteur Allesoverboekenenschrijvers.nL