Graeme Macrae Burnet Zijn bloedige plan Recensie VN Thriller van jaar 2017

Graeme Macrae Burnet Zijn bloedige plan Recensie VN Thriller van jaar 2017

Graeme Macrae Burnet Zijn bloedige plan Recensie VN Thriller van jaar 2017
Ik hou erg van verhalen die gebaseerd zijn op waargebeurde levens. De thriller Zijn bloedige plan worden gevormd door drie “gevonden” documenten van en over de grootvader van de schrijver. Maar deze Schotse schrijver had al eerder net gedaan of hij een lang verloren klassieker had vertaald. Beiden boeken heeft hij gewoon zelf verzonnen. Een sterk staaltje van promotie. Toen Graeme Macrae Burnet een prijs won voor zijn eerste werk kreeg hij een masterclass cadeau, die hij trouwens niet gevolgd heeft.

Zijn bloedige plan is een overtuigende en boeiende historische thriller
Een jaar voor de dramatische gebeurtenissen verliest Roderick Macrea zijn moeder. Omdat iedereen haar persoonlijkheid vergeleek met ‘het zonlicht dat de gewassen koesterde’ was het hele dorp in diepe rouw gedompeld. Zijn vader leek er niet veel last van te hebben, hij was altijd in mineurstemming. Dorpsgenoten leggen de situatie allemaal anders uit. Maar er komt wel degelijk een beeld uit naar voren dat Roderick Macrae en zijn vader telkens weer vernederd werd door dorpsgenoot Lachlan Mackenzie. De advocaat Sinclair, die Roddy krijgt toegewezen, is onder de indruk van de jongen van zeventien en laat hem zijn leven opschrijven. Dit is de basis van dit verhaal. In de cel komt de deskundige J. Bruce Thomson de verdachte fysiek en mentaal onderzoeken. Hij schrijft ‘Reizen in het grensgebied van de waanzin’ over criminelen in gevangenissen. De neerbuigende verslaggeving van de deskundige criminoloog leest als een authentieke studie over de lichamelijke kenmerken en schuldgevoelens van de hoofdzakelijke armen gevangenen van de gevangenissen in deze Schotse streek. Tot slot is er verslaggeving, van onder andere kranten, van het proces. Deze roman stond op de shortlist van de Man Booker Prize in 2016. Graeme Macrae Burnet Zijn bloedige plan is gewaardeerd met ★★★ (zeer goed).

Recensie van Lia Sluijs

GRAEME MACRAE BURNET – ZIJN BLOEDIGE PLAN
Documenten gerelateerd aan de zaak van Roderick Macrae
– Titel: Zijn bloedige plan
– Schrijver: Graeme Macrae Burnet ♂ (Schotland)
– Soort boek: literaire historische Schotse thriller
– Origineel: His Bloody Project (2015)
– Nederlandse vertaling: Anne Jongeling
– Uitgever: Hollands Diep
– Verschenen: mei 2017
– Omvang: 304 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 19,99
– Bijzonderheden: VN Thriller van het Jaar 2017
– VN Thriller Gids 2017: ★★★★★
– Waardering: ★★★ (zeer goed) Lia Sluijs
…Meer informatie en Bestellen >

Flaptekst Graeme Macrae Burnet Zijn bloedige plan
Het jaar is 1869. Een gewelddadige drievoudige moord in een afgelegen gemeenschap in de Schotse Hooglanden leidt tot de arrestatie van een jongeman genaamd Roderick Macrae. De memoires van de hand van de beklaagde maken het glashelder dat hij schuldig is aan de misdaad, maar het is aan de beste juristen en doktoren in het land om vast te stellen wat hem tot zulke brute daden heeft gedreven. Is hij ontoerekeningsvatbaar? Enkel de overtuigingskracht van zijn advocaat staat tussen Macrae en de strop. Graeme Macrae Burnet heeft een fascinerend en origineel verhaal afgeleverd over de wispelturige aard van de waarheid, zelfs als de feiten glashelder lijken te zijn. Zijn bloedige plan is een intrigerende literaire thriller, gesitueerd in een woest en grimmig landschap waarin macht volkomen arbitrair wordt uitgeoefend.

Bijpassende Boeken en Informatie
Schotse Schrijvers Boeken en Informatie
Nieuwe Thrillers 2017 Recensies
Nieuwe Thrillers Mei 2017