Walter Isaacson Elon Musk biografie recensie

Walter Isaacson Elon Musk biografie recensie

Elon Musk

  • Auteur: Walter Isaacson (Verenigde Staten)
  • Soort boek: biografie
  • Origineel: Elon Musk (2023)
  • Nederlandse vertaling: Willem en Catalien van Paassen
  • Uitgever: Spectrum
  • Verschijnt: 12 september 2023
  • Omvang: 592 pagina’s
  • Uitgave: gebonden boek / ebook
  • Prijs: € 29,99 / € 19,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van de biografie van Elon Musk geschreven door Walter Isaacson

De biografie van Elon Musk, geschreven door Walter Isaacson, verschijnt op 12 september in Nederlandse vertaling bij Spectrum. Van de auteur van Steve Jobs en andere bestsellerbiografieën, is dit het verrassend intieme verhaal van een van de meest fascinerende en controversiële ondernemers van deze tijd – een baanbrekende pionier die de wereld heeft geleid naar het tijdperk van elektrische voertuigen, private ruimtevaart en kunstmatige intelligentie. O, en hij heeft Twitter overgenomen.

Toen Elon Musk als kind in Zuid-Afrika woonde, werd hij regelmatig in elkaar geslagen door pesters. Op een dag werd hij door een groepje van een betonnen trap geduwd en daarna getrapt tot zijn gezicht bol en gezwollen was. Hij lag een week in het ziekenhuis. Maar de lichamelijke littekens waren niets vergeleken met de emotionele schade die werd toegebracht door zijn vader, een ingenieur, schoft en charismatische fantast.

Zijn vaders invloed op zijn mentale gesteldheid bleef aanhouden. Hij veranderde in een stoere maar kwetsbare, soms zelfs kinderlijke volwassene, vatbaar voor Jekyll-and-Hyde-achtige stemmingswisselingen en met een extreem hoge tolerantie voor risico’s, een hunkering naar drama, buitenproportionele doelen en een manische intensiteit die soms hard en destructief is.

In het begin van 2022 – een jaar nadat zijn bedrijf SpaceX 31 succesvolle lanceringen deed, Tesla bijna een miljoen auto’s verkocht en hij de rijkste man op aarde werd – sprak Musk berouwvol over zijn drang om drama te creëren. ‘Ik moet mijn manier van denken weg krijgen van de crisismodus waarin ze de afgelopen veertien jaar, of eigenlijk al mijn hele leven, stond,’ zei hij.

Het was een weemoedige uitspraak, geen goed voornemen. En ondertussen kocht hij toch stiekem aandelen van Twitter, ’s werelds grootste speeltuin. Wanneer hij in een diep dal zat, bracht dat hem telkens weer terug naar de pesterijen in de speeltuin. Nu had hij de kans om zelf de baas van de speeltuin te zijn.

Isaacson volgde Musk twee jaar lang. Hij woonde zijn vergaderingen bij, liep samen met hem door zijn fabrieken en spendeerde uren aan interviews met hem, zijn familie, vrienden, collega’s en vijanden. Het resultaat is een onthullend verhaal van binnenuit, vol met fantastische anekdotes over triomf en beroering, dat maar één vraag doet oplaaien: zijn de demonen die Musk drijven ook hetgeen wat nodig is voor innovatie en vooruitgang?

Bijpassende boeken en informatie