Jade Chang De Wangs vs de wereld

Jade Chang - De Wangs vs de wereld Recensie en Informatie

Jade Chang – De Wangs vs de wereld Recensie en Informatie
De Amerikaanse schrijfster met Chinese wortels Jade Chang heeft in 2016 haar succesvolle debuutroman The Wangs Vs. the World gepubliceerd. De Nederlandse vertaling van Jade Chang – De Wangs vs. de wereld verschijnt in mei bij uitgeverij Signatuur. Op deze pagina zijn de Jade Chang – De Wangs vs de wereld recensie informatie en bestelmogelijkheden te vinden.

– Titel: De Wangs vs. de wereld
– Schrijfster: Jade Chang (Verenigde Staten)
– Soort boek: familieroman, sociale roman
– Origineel: The Wangs vs. the World (2016)
– Nederlandse vertaling:
– Uitgever: Signatuur
– Verschijnt: 2 mei 2017
– Omvang: 416 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 21,99 / € 13,99
– Oordeel redactie: + (aardig) Mieke Koster
…Meer Informatie en Bestellen >

Jade Chang – De Wangs vs de wereld Recensie
De flaptekst begint met de prikkelende woorden: “ Een frisse Little Miss Sunshine”. Voor mij blijken dit al snel zeer misleidende woorden te zijn. In deze roman geschreven door debutante Jade Chang volgen wij een van oorsprong Chinees gezin dat het door slimmigheid en zakelijke handigheidjes in Amerika ver heeft geschopt. Zij behoren duidelijk tot de zakelijke bovenlaag in Amerika. De hele wereld ligt aan hun voeten. Maar daar komt abrupt een eind aan door de grote crisis. Hoe gaat deze familie ieder op eigen wijze om met dit desastreuze gegeven. Per hoofdstuk volgen wij steeds een ander gezinslid, het gezin dat bestaat uit Vader Charles, zijn 2de echtgenote Barbra ( niet de moeder van zijn kinderen), dochter Saina, zoon Andrew en de jongste dochter Grace.

Redden wat er te redden valt
In eerste instantie is er paniek en ongeloof. Charles probeert waar hij kan te redden wat er te redden valt maar al snel blijkt dat naast het instorten van zijn zakelijk imperium hij regelmatig zijn privédomein heeft ingezet bij transacties. Zijn zakelijke strategie de wereld naar zijn hand te zetten werkt niet meer. Werkelijk niets blijft erover. Barbra heeft geen idee wat er boven haar hoofd hangt. Haar rol was vooral mooi en elegant wezen tijdens zakelijke diners, hoogtepunten e.d. Zij heeft er nooit over gepeinsd een soort moeder te worden voor de kinderen van Charles die hun moeder door een noodlottig ongeval verloren.Barbra had al jaren een oogje op Charles dus toen het noodlot in de Familie Wang toesloeg besloot zij alsnog net als Charles gewoon was te doen, de wereld naar haar hand te zetten. Zij meldde zich bij Charles. En zij werden een stel.

Dan Saina. De oudste dochter. Een succesvolle kunstenares die waarschijnlijk door jaloezie in de kunstwereld een kopje kleiner gemaakt moest worden. Zij vertrekt gedesillusioneerd uit de kunstscene. Koopt een groot huis aan de rand van New York en gaat dichtbij de natuur leven.
Pappa belt haar over de grote catastrofe en meldt dat het hele gezin voor een poos bij haar wil/zal intrekken. Intussen is Saina aan het navelstaren en probeert haar zusje en broertje op afstand te houden.

Andrew, een verwend en erg onzeker studentje, hij is onzeker over alles in het leven krijgt DE shock van zijn leven als zijn grote fourwheeldrive wordt geconfisqueerd door schuldeisers en realiseert beetje bij beetje wat het bankroet van zijn vader voor hem betekent. Tijdens deze momenten vinden hij en zijn kleine zusje ogenblikken van steun bij elkaar. De donkere wolken die boven hun hoofd hangen worden schuchter afgetast.

En dan het kleine meisje Grace. Zij is tijdens haar jonge pubertijd naar een kostschool gestuurd vanwege een fout vriendje ( te weinig status) Zij vlogt zich door het leven door het maken van een doorlopend zelfportret. Voelt zich verraden door haar familie. Weet veel te weinig van haar overleden moeder, is weggestuurd vanwege de haar eerste liefde. Niemand nam het in die tijd voor haar op. Een materieel rijk meisje in een wereld van geestelijke armoede.

Op reis naar de andere kant van Amerika in een oude Mercedes
We volgen het gezin op hun reis naar dochter Saina aan de andere kant van Amerika. In een oude Mercedes, cadeau gedaan aan de jarenlange hulp van het gezin. Zij staat haar auto af om de economische vlucht van het gezin Wang mogelijk te maken. Al kilometers vretend van West naar Oost krijgen wij een beeld van alle individuele gezinsleden. Weinig onderlinge verbondenheid/ egocentrische levenshouding/ vanzelfsprekende levensstandaard opeisend, zonder zich af te vragen hoe zich dat verhoudt tot de rest van de wereld.

Aangekomen bij de oudste dochter blijkt dat Charles in zijn eentje vertrekt naar zijn oude vaderland China. Daar denkt hij aanspraak te kunnen maken op een oud landgoed dat zijn familie generaties geleden in eigendom had. Hij vraagt zich af, wanneer hij in China is aangekomen en de grote veranderingen van dat land tot zich door laat dringen waarom hij ooit naar Amerika is gegaan om daar de rijkdom te zoeken. Hij realiseert zich dat dit wellicht de verkeerde keuze is geweest.

Aan het eind van zijn levenslange jacht naar meer geld blijkt dat hij vergeten is tijd en aandacht te nemen voor zijn fysieke gesteldheid.
Hij eindigt dan ook in het ziekenhuis in Beijing waar hij met heel zijn gezin om zich heen hallucinerend sterft met het idee dat hij Amerika ontdekt heeft. Hoeveel succes kan een mens hebben????????? Ik heb mezelf regelmatig moeten toespreken dit boek uit te lezen. Op sommige momenten werd het te leuk. En de personages kregen, wat mij betreft, te weinig diepgang. Al met al heeft de roman van Jade Chang De Wangs vs. de wereld niet aan de verwachtingen zoals die werden opgeroepen door de flaptekst voldaan. Jade Chang – De Wangs vs. de wereld beoordeel ik met + (aardig).

Flaptekst roman van Jade Chang – De Wangs vs. de wereld
Little Miss Sunshine meets Jonathan Franzen met Chinese wortels! Hoe brengt het verlies van rijkdom een familie dichter bij elkaar? De Wangs vs. de wereld biedt een verfrissende blik op liefde, identiteit en de Amerikaanse droom. Energiek, grappig en verfrissend. Charles Wang is kwaad op Amerika. Als immigrant en stronteigenwijze zakenman heeft hij een succesvol cosmetica-imperium opgebouwd. Maar door de crisis is hij opeens alles kwijt. Wat volgt is een hectische roadtrip met zijn zoon Andrew die graag stand-upcomedian wil worden, zijn jongste dochter Grace die geobsedeerd een styleblog bijhoudt en zijn tweede vrouw Barbra. Ze rijden van Bel Air naar upstate New York waar zijn oudste dochter Saina, de kunstwereld ontvluchte it-girl woont. Charles moet kiezen tussen de oude en de nieuwe wereld, tussen alles achterlaten en zijn droom om in China opnieuw te beginnen. Als hij daar het land van zijn ouders terug kan claimen komt alles goed, denkt hij.

Bijpassende Boeken en Informatie
Amerikaanse Schrijfsters Boeken en Informatie
Amerikaanse Schrijvers Boeken en Informatie
Nieuwe Boeken Mei 2017