Anjet Daanje Het lied van ooievaar en dromedaris Recensie

Anjet Daanje Het lied van ooievaar en dromedaris Recensie

Het lied van ooievaar en dromedaris

Recensie en waardering van de roman

  • “Na meer dan zeshonderd pagina’s ben je volledig kwijt wat waar is en wat verzinsel. Dat lijkt ook net de bedoeling te zijn van dit megawerk van Daanje. Een kandidaat voor alle shortlisten,” (Coen Peppelenbos, Dagblad van het Noorden, ∗∗∗∗∗)
  • “Daanje schrijft heel precies en houdt de aandacht vast met haar gracieuze, serene stijl. Een bijzonder boek en de terechte winnaar van de Boekenbon Literatuurprijs.” (HUMO boeken van het jaar 2022)

Flaptekst van de nieuwe roman van Anjet Daanje

Eliza May Drayden, het hoofdpersonage van Het lied van ooievaar en dromedaris, is al dood als de roman in het jaar 1847 in het dorpje Brigde Fowling, in Yorkshire, begint. Ieder volgend hoofdstuk schuift ten opzichte van het voorgaande een stukje verder in de tijd, totdat het verhaal in het elfde hoofdstuk in onze huidige tijd is aangeland. De roman vertelt dan ook niet over Eliza May Drayden, maar over haar roerige leven na de dood.

De lezer leert Eliza May kennen via de levens van anderen, en via biografieën en verhandelingen over haar, want zij was de schrijfster van een uitzonderlijke roman, die tijdens haar leven werd verguisd, maar die in de loop van 170 jaar door steeds meer lezers als een meesterwerk wordt gezien. Over haar leven is bitter weinig bekend, de omstandigheden waaronder ze stierf zijn een mysterie, en naast haar roman is de enige tekst die ze heeft nagelaten een aantekenboekje met daarin geheimzinnige tekeningen, gedichten en tabellen.

Anjet Daanje liet zich voor haar roman inspireren door het leven en werk van de negentiende-eeuwse schrijfster Emily Brontë. De roman borduurt voort op de ingenieuze verhaalstructuur van de roman Wuthering Heights. Waar Wuthering Heights twee vertellers heeft en het verhaal twee generaties en twee keer achttien jaar omspant, heeft Het leid van ooievaar en dromedaris elf vertellers die de lezer meenemen in een verhaal dat zich over drie eeuwen uitstrekt.

Bijpassende boeken en informatie