Eva Kelder Een charismatisch defect Recensie Roman 2017

Eva Kelder Een charismatisch deect Recensie Roman 2017

EVA KELDER – EEN CHARISMATISCH DEFECT RCENSIE ROMAN 2017)
Heel knap dat je een boek kan schrijven over de periode waarin je zelf geboren bent alsof je erbij was. De schrijver is net als ik uit de jaren zestig en baseert zich op informatie uit boeken actiekranten en pamfletten uit die tijd. Dus ze moet wel een heel groot inlevingsvermogen hebben. Ik denk dat het gebrek aan charisma op Anneke slaat, die vanaf haar kennismaking met Blake zichzelf April noemt.

Je afzetten tegen de gevestigde orde in de jaren zestig was niet voor iedereen vanzelfsprekend
Anneke groeit op zonder moeder met traditioneel dwingende vader en drie broers die gaan studeren om ook dokter te worden. Zij moet maar verpleegster worden. Dat wordt ze ook, maar het is niet haar roeping. Toch is ze ook niet gelukkig bij Blake. Ze is dan wel vrijgevochten, maar Blake is nog vrijer. Blake is met zijn beste vriend Curaçao Dick uit Amerika gekomen en zijn vrijer in het experimenteren met drugs, kunst en de seksuele moraal. April trekt zich terug en ontwikkeld haar talent voor dichten. Toch neemt zij geen afstand van Blake als hij met zijn vrije seks steeds minder in haar bed ligt, maar zwanger toch een aparte plek wil. Totdat de mensen van de commune, met Blake voorop te ver gaat.

De kracht van roman is de beschrijving van de gevoelens van April
Acties tegen de wapenindustrie, de nieuwbouwplannen van de ABN in de Vijzelstraat, Ho Chi Min in Vietnam, Louter Kabouter, religieus centrum Fantasio en het lied Let’s go to San Francisco zijn zo een paar thema’s uit de jaren zestig die voorbijkomen. De kracht van roman is de beschrijving van de gevoelens van April. Ze heeft wel een andere mening, maar ze gaat niet tegen Blake in. Dat Blake zwart is en Curaçao Dick van gemengd bloed, lijkt geen grote rol te spelen. De alleenstaande moeder/dichter rooit het na de commune met moeite. Haar zoon Fedja gaat naar een witte elitaire school zodat het kunstaanbod in ieder geval verzekerd is. Hij zet zich ook weer af tegen zijn moeder. Helemaal aan het eind van het boek lijkt het toch nog goed te komen met April. Eva Kelder – Een charismatisch effect wordt beoordeeld met +++ (zeer goed).

EVA KELDER – HET CHARISMATISCH EFFECT INFORMATIE
– Titel: Het charismatisch defect
– Schrijfster: Eva Kelder (Nederland)
– Uitgever: Meulenhoff
– Verschenen: 17 januari 2017
– Omvang: 256 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 18,99 / € 12,99
– Oordeel redactie: +++ (zeer goed) Lia Sluijs
…Meer Informatie en Bestellen >

Inhoud Eva Kelder – Het charismatisch defect (roman 2017)
Wanneer de charismatische Blake Chesterfield het onstuimige Amsterdam van eind jaren zestig komt binnenvallen, zal niets meer hetzelfde zijn. Hij wil de wereld verbeteren, tot elke prijs. Het biedt April een ontsnapping uit haar tot dan toe burgerlijke, oerHollandse bestaan. Blakes aantrekkingskracht is groot, hij heeft algauw een schare volgers. Als de commune een aanslag beraamt op ‘het gezicht van het kapitalisme’ wordt April voor een morele keuze gesteld: welk kwaad moet bestreden worden, dat van binnen of van buiten? Decennia later, als een oude bekende haar zorgvuldig afgeschermde leven binnendringt, wordt April geconfronteerd met ongewenste herinneringen. Hoe kom je in het reine met een verleden dat nooit helemaal het jouwe is geweest?

Gerelateerde Informatie
Nederlandse Schrijfsters Boeken en Informatie
Nieuwe Boeken 2017 Overzicht
Nieuwe Boeken Januari 2017