Johan Cruijff in Barcelona – Edwin Winkels

Johan Cruijff in Barcelona Edwin Winkels Recensie

JOHAN CRUIJFF IN BARCELONA – EDWIN WINKELS RECENSIE
Rondom voetballegende Johan Cruijff doen heel wat mythe’s de ronde. Een van de meest hardnekkige is dat Johan Cruijff in Barcelona de verlosser (El Salvador) wordt genoemd. Klopt niet volgens journalist en schrijver Edwin Winkels die al enige tientallen jaren in Barcelona en Spanje actief is. Na grondig onderzoek in de archieven van Catalaanse en Spaanse kranten is hij deze bijnaam voor Johan Cruijff niet tegengekomen. Toch wordt door Nederlandse kranten en andere media deze naam nog steeds veelvuldig gebruikt. Sterker nog de meest gebruikte bijnaam voor Johan Cruijff was El Flaco (de magere) die hij kreeg bij zijn aankomst op de luchthaven van Barcelona in 1973. De naam El Salvador is door een Nederlandse journalist verzonnen tijdens dezelfde aankomst.

Een zeer leesbaar en goed geschreven boek over Cruijff en Barcelona
Edwin Winkels heeft Johan Cruijff op de voet gevolgd in Barcelona van 1988. Hij was en (is misschien nog steeds) de best ingevoerde Nederlandse sportjournalist in Barcelona. Woont er al sinds dat jaar en volgde Barcelona en Johan Cruijff op de voet. Op basis van diverse ontmoetingen met Johan Cruijff en veel personen in zijn naaste omgeving heeft Edwin Winkels een zeer goed gedocumenteerd en goed geschreven boek geschreven over deze turbulente jaren. Sterker nog het is één van de beste boeken die tot nu toen over het fenomeen Johan Cruijff is geschreven. Bert Wagendorp heeft helemaal gelijk met het citaat dat op de achterflap staat : Misschien van alle boeken over Johan Cruijff wel het boek dat het dichtst bij de echte Johan Cruijff komt.” In ieder geval is het een veel beter boek dan de autobiografie van Johan Cruijf – Mijn leven dat vorig jaar ook uitkwam. Johan Cruijff in Barcelona. De mythe van de verlosser van Edwin Winkels krijgt ++++ (uitstekend).

– Titel: Johan Cruijff in Barcelona. De mythe van de verlosser
– Schrijver: Edwin Winkels ♂ Nederland
– Genre: portret, verhalen, voetbalboek
– Uitgever: Uitgeverij Brandt
– Verschijnt: 1 juni 2016
– Omvang: 256 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 17,50
– Oordeel redactie: ++++ (uitstekend)
…Paperback Uitgebreide Informatie >

Flaptekst boek Johan Cruijff in Barcelona van Edwin Winkels
El Salvador, De Verlosser. Dat was zijn bijnaam in Barcelona, dachten wij, maar in werkelijkheid was er niemand die Johan Cruijff zo noemde. Al zagen veel van zijn bewonderaars hem ongetwijfeld als een geschenk uit de hemel toen hij in 1974 FC Barcelona in zijn eerste seizoen als speler direct kampioen maakte. Toen hij trainer werd van Barça, noemden zijn spelers hem ‘God’, omdat hij alles zag en alles beter wist. Een god die regelmatig van zijn berg in Barcelona is afgedaald om zijn wijsheden te verkondigen, zijn vrienden te omarmen, zijn vijanden te vervloeken en de Catalanen wijs te maken dat ‘één duif nog geen zomer’ maakt. Bijna altijd was Edwin Winkels daarbij. Hij emigreerde als jonge journalist naar Barcelona in 1988, hetzelfde jaar dat Cruijff er trainer werd. Sindsdien hebben de twee elkaar met grote regelmaat ontmoet. Voor interviews en informele gesprekken, op persconferenties en bij spontane ontmoetingen, op hoge toppen en in diepe dalen.

Gerelateerde Informatie
Boeken over Johan Cruijff
Johan Cruijff Boeken Overzicht