Sonja Barend Je ziet mij nooit meer terug

Sonja Barend - Je ziet mij nooit meer terug Recensie

Sonja Barend – Je ziet mij nooit meer terug Recensie en Informatie
Je ziet mij nooit meer terug is de intrigerende titel van de autobiografie van Sonja Barend – Koningin van de Talkshow, zoals ze werd genoemd en eigenares van de uitspraak: “Voor straks lekker slapen, en morgen gezond weer op”. Dat ze veel meer is dan dat, wordt in deze mooie, eerlijke autobiografie bevestigd. Sonja Barend vertelt ons op een openhartige en persoonlijke manier haar verhaal – het voelde bij tijd en wijle alsof ik bij haar thuis op de bank zat en ze herinneringen aan haar leven ophaalde. Ze begint haar autobiografie met de ontmoeting met haar grote liefde, inmiddels 36 jaar geleden, en hoe ze in de loop van de tijd (stief)moeder is geworden van drie kinderen en zo deel uitmaakte van een gezin, met alles er op en er aan.

Wat is er gebeurd met de Joodse vader van Sonja Barend?
De vraag die Sonja Barend zelf nooit heeft durven stellen aan haar moeder: wat er nou eigenlijk precies is gebeurd met haar Joodse vader, die in Auschwitz om het leven is gekomen tijdens de oorlog, staat centraal in haar boek. Wat was haar moeder’s aandeel hierin? Een onbekend verleden, een vader waaraan ze geen herinneringen bewaart, omdat ze nog te jong was. Ze neemt zich vaak voor een gesprek met haar moeder aan te gaan over het verleden, haar alle vragen die ze heeft voor te leggen, maar haar moeder’s antwoord: “het is al zo lang geleden” èn haar eigen rol van de “goede dochter” die haar moeder niet lastig valt met dit soort dingen, zorgen er voor dat het er nooit meer van komt. De vraag “had het anders kunnen lopen?”achtervolgt haar haar hele leven en ze krijgt er nooit antwoord op.

Prachtige inkijk in de rol van de vrouw in de jaren ’60, ’70 en ‘80
Deze autobiografie geeft naast een interessant persoonlijk verhaal, een prachtige inkijk in het tijdsbeeld: de rol van de vrouw in de jaren ’60, ’70 en ‘80, de kijk die men had op vrouwen, die nog extra wordt uitgelicht door het werk voor televisie, komt heel duidelijk naar voren. Zo mocht Sonja Barend voor haar eerste optreden eigenlijk niet met los haar op de televisie verschijnen (uiteindelijk mocht opgestoken haar wel) en was de mini-rok geen probleem, want die was onder de tafel toch niet zichtbaar. Ik heb het persoonlijke verhaal van Sonja Barend met plezier gelezen, ze weet je moeiteloos te betrekken bij wat ze schrijft, zonder ergens dramatisch te worden. En het is ongelofelijk en tegelijkertijd heel begrijpelijk hoe iemand, die moeiteloos alle vragen aan mensen stelde in tv-interviews, die ene vraag, die voor haar leven zo bepalend was, nooit heeft durven stellen. Sonja Barend – Je ziet mij nooit meer terug wordt beoordeeld met +++ (zeer goed).

– Titel: Je ziet mij nooit meer terug
– Schrijfster: Sonja Barend (Nederland)
– Soort boek: herinneringen, memoires
– Uitgever: De Bezige Bij
– Verschijnt: 21 februari 2017
– Omvang: 224 pagina’s
– Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
– Prijs: € 19,99 / € 14,99
– Oordeel redactie: +++ (zeer goed) Monique van der Hoeven
…Meer Informatie en Bestellen >

Flaptekst Sonja Barend – Je ziet mij nooit meer terug
Sonja Barend was decennialang een van de meest vertrouwde gezichten op de Nederlandse televisie. Generaties groeiden op met haar programma’s. Haar heldere en betrokken manier van interviewen was een voorbeeld en inspiratie voor velen. Achter haar elegante en intelligente verschijning gaat een aangrijpend oorlogsverleden schuil. Dit keer zoekt zij naar antwoorden op haar eigen vragen die te maken hebben met het lot van haar vader en moeder in oorlogstijd. Vragen die haar sinds haar kindertijd achtervolgen. In deze indringende memoires probeert ze inzicht te geven in hetgeen haar gedurende haar hele loopbaan heeft bewogen en de richting in haar televisiewerk heeft bepaald. Daarmee komt Sonja Barend, die voor velen al zo vertrouwd was in de huiskamer nog dichterbij. Je ziet mij nooit meer terug is een intiem en ontroerend document.

Bijpassende Boeken en Informatie
Boeken over Televisie Overzicht
Nieuwe Boeken Februari 2017
Nieuwe Autobiografische Boeken Overzicht