Herman Chevrolet Land van wielrenners Recensie

Herman Chevrolet Land van wielrenners Recensie

Herman Chevrolet Land van wielrenners Recensie
De Vlaamse schrijver Herman Chevrolet is misschien wel de meest begenadigde wielerschrijver in het Nederlandse taalgebied. Zijn debuut De Flandriens ligt inmiddels al tien jaar achter ons. En sindsdien heeft hij al een zestal wielerboeken op zijn naam staan. En elk van deze boeken is van een opvallend hoog niveau. Met Land van wielrenners voegt Herman Chevrolet weer een uitstekend wielerboek aan zijn oeuvre toe.

Feit en fictie verweven in prachtige wielerverhalen
In land van wielrenners gaat Herman Chevrolet weer een stukje verder dan hij voorheen deed. Hij kruipt in de huid van verschillende bekende wielrenners uit heden en verleden. Wielrenners die furore maakte in de voorjaarsklassiekers in Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Het vertelt de verhalen als het wielrennen zelf. De werkelijkheid wordt verrijkt met persoonlijke verhalen soms zelfs vertelt vanuit het perspectief van de wielrenner zelf zoals het bijzondere verhaal van Fred Debruyne. Elk verhaal is een pareltje op zich. Het tragische verhaal van de wielrenner Eric Leman die drie keer de Ronde van Vlaanderen won. Voor de meeste Vlaamse wielrenners zou dit voor eeuwige roem en groot heldendom hebben gezorgd. Zo niet voor Eric Leman. Hij werd ten onrechte gezien als wieltjesplakker en profiteur. De belevenissen van Fiorenzi Magni, de eerste Italiaanse wielrenner die furore maakte gedurende de vijftiger jaren tijdens de voorjaarsklassiekers in het koude Vlaamse land. Heel bijzonder is de het verhaal een ontmoeting van de schrijver met twee Vlaamse wielrenners die voor de Eerste Wereldoorlog overwinningen behaalden in de klassiekers, Cyrille Van Hauwaert en Pol Deman. Het tragische verhaal van Frank Vandenbroucke. De belevenissen van Roger De Vlaeminck. En het inleidende en afsluitende verhaal waarin beschreven wordt hoe de Vlaming De Ronde van Vlaanderen ervaart, beleeft en bekijkt.

Uitmuntend boek over de voorjaarsklassiekers
Herman Chevrolet is er met Land van wielrenners in geslaagd door te dringen tot de kern van de voorjaarsklassiekers en legt de ziel van de Vlaamse wielrenner en wielertoeschouwer op een fascinerende manier bloot. Zeker in de maand van de voorjaarsklassiekers, april een heerlijk boek om te lezen, genieten en herlezen. Herman Chevrolet – Land van wielrenners krijgt de maximale +++++ (uitstekend).

HERMAN CHEVROLET – LAND VAN WIELRENNERS INFORMATIE
– Titel: Land van wielrenners
– Ondertitel: Verhalen uit de voorjaarsklassiekers
– Schrijver: Herman Chevrolet ♂ (België)
– Soort boek: wielerverhalen
– Uitgever: De Arbeiderspers
– Verschenen: 21 februari 2017
– Omvang: 240 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 19,99 / € 9,99
– Oordeel redactie: +++++ (uitmuntend) Theo Jordaan)
…Meer Informatie en Bestellen >

Flaptekst Herman Chevrolet – Land van wielrenners
De cirkel is rond. Jaren terug, in 2007, publiceerde ik De Flandriens over het wielrennen in Vlaanderen. Het is een boek waarin veel mythes onderuit worden gehaald. Ik zal niet zeggen dat het allemaal leugens zijn, maar veel van wat er over het wielerverleden wordt beweerd is ver bezijden de waarheid. Langzaam verplaatste zich mijn belangstelling. Voor mij werd wielrennen een vorm van fictie Ik schreef daarover in Het feest van list en bedrog. De consequentie die ik eruit trok was dat schrijven over wielrennen ook zelf niet per se gebaseerd moet zijn op waarheid en feiten. Mijn verhalen werden dan ook meer en meer een vorm van fictie. Er zat niets anders op dan de oude mythes te vervangen door nieuwe. In dit boek, Land van wielrenners, schrijf ik opnieuw over Vlaanderen. Een boek dat in essentie hetzelfde onderwerp behandelt als mijn debuut is, alleen anders opgevat, het eindresultaat van een jarenlange zoektocht.

Bijpassende Boeken en Informatie
Boeken over Wielrennen Overzicht