Bov Bjerg Auerhaus Recensie Roman uit Duitsland

Bov Bjerg Auerhaus Recensie Roman uit Duitsland

Bov Bjerg Auerhaus Recensie Roman uit Duitsland
Begin januari verschijnt de succesvolle Duitse roman van Bov Bjerg – Auerhaus in Nederlandse vertaling bij Uitgeverij Cossee. Op deze pagina kun je de Bov Bjerg Auerhaus recensie boekbespreking informatie en bestelmogelijkheden vinden.

– Titel: Auerhaus
– Schrijver: Bov Bjerg ♂ (Duitsland)
– Genre: psychologische roman, sociale roman
– Origineel: Auerhaus (2015)
– Nederlandse vertaling: Anne Folkertsma
– Uitgever: Uitgeverij Cossee
– Verschenen: 2 januari 2017
– Uitgave: Paperback
– Omvang: 224 pagina’s
– Prijs: € 19,99
– Oordeel redactie: ++++ (uitstekend)
…Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >

Bov Bjerg Auerhaus Recensie Roman uit Duitsland
Een groep jongeren van zo rond de 18 jaar oud krijgt de kans om gezamenlijk te gaan wonen in een huis in het centrum van een Duits dorp. Deze mogelijkheid ontstond nadat een van de groep, een jongen genaamd Frieder, gepoogd heeft zelfmoord te plegen. Zijn psychiaters denken dat het een goede oplossing is als Frieder niet meer bij zijn ouders blijft wonen. En zijn ouders stemmen ermee in dat hij, samen met vrienden, in de oude boerderij van zijn overleden grootvader gaat wonen. Op die manier kunnen de vrienden ervoor zorgen dat er altijd toezicht is op Frieder, zorgen dat hij een leuker leven leeft en kunnen de jongens en meisjes het leven voor het eerst zelfstandig ervaren.

Het leven van Duitse jongeren mooi en lichtvoetig beschreven
De Duitse cabaretier en schrijver Bov Bjerg heeft de zijn roman over deze groep Duitse jongeren gesitueerd in de jaren 80. Berlijn is de stad waar de jongeren naar verlangen alhoewel de Berlijnse Muur nog staat, De jongens hangt continue de oproep voor de militaire dienstplicht boven het hoofd. Er wordt geëxperimenteerd met drugs. En er ontwikkeld zich een enigszins anarchistische woongroep. Met een lichtvoetige en mooie melancholische toon beschrijft Bov Bjerg het leven van deze groep jongens en meisjes in een Duits dorp. Het verlangen de wereld te veroveren. Het anders te doen dan de ouders. De zorg voor elkaar. Zij leven een leven zoals zij dat willen en naar hun eigen normen en waarden. Er wordt veel gepraat en gefilosofeerd. Onbezorgd en onbeslommerd beleven ze de zomer van hun leven, onsterfelijk, zonder zich hiervan zelf bewust te zijn. Maar toch is de zorg voor Frieder altijd op de achtergrond aanwezig. En aan de horizon wacht ook al het volwassen leven, vol verantwoordelijkheden en verplichtingen. Sterker nog ze worden zelf geconfronteerd met het noodlot.

Een zeer geslaagde, melancholische coming of age roman
Bov Bjerg heeft met Auerhaus is een zeer geslaagde, lichtvoetige en melancholische coming of age roman geschreven voor alle leeftijden. De roman is in Duitsland een enorme bestseller geworden en verdiend ook in Nederland een groot lezerspubliek. Auerhaus van Bov Bjerg wordt beoordeeld met ++++ (uitstekend).

Flaptekst en inhoud Bov Bjerg – Auerhaus
Een fotoalbum waarin geboorte, school, bruiloft, werk en ziekte netjes gedocumenteerd zijn – nee, dat is niet de bedoeling, zó gaat hun leven er nooit uitzien, beloven de vrienden elkaar. De zes jongens en meisjes wonen in een oud huis dat van Frieders grootvader is geweest. Het ‘Auerhaus’, zoals de dorpelingen zeggen, omdat de scholieren de hele dag ‘Our House’ van Madness luisteren en zingen. De vrienden wonen hier met één doel: het leven van hun depressieve vriend Frieder redden, die maar beter wat mensen om zich heen kan hebben. En het leven, zo ontdekken ze allemaal, blijkt een stuk ingewikkelder dan gedacht, nu ze op zichzelf wonen. Elke dag weer opstaan, ontbijt maken, afwassen, badminton spelen, geld verdienen, op het eindexamen voorbereiden, en, vooral, níet het leven van hun ouders leiden. De verteller is druk bezig met het omzeilen van de dienstplicht, Frieder verzint de meest avontuurlijke smoesjes als hij weer met volle zakken in de dorpssuper wordt betrapt, en Harry moet zijn opleiding als elektricien afmaken in plaats van bij het station rondhangen. Waar eindigt de jeugd, en wat komt er dan?

Bov Bjerg, schrijver en cabaretier, heeft een ‘bewonderenswaardige all-age-roman geschreven, die van de volwassen lezer de scholier maakt die hij ooit was of wenste te zijn’ (aldus het jubelende panel van het Literarisches Quartett). Met daarin al die grote vragen, waar wij levenslang mee worstelen. Maar ze zijn gesteld op zo’n manier, dat je er onmiddellijk een goed humeur van krijgt.

Bijpassende Boeken en Informatie
Nieuwe Boeken Januari 2017
Duitse Schrijvers Schrijfsters Boeken en Informatie