Herman Brusselmans Theet 77 Recensie

Herman Brusselmans Theet 77 Recensie

Theet 77

  • Schrijver: Herman Brusselmans (België)
  • Soort boek: Vlaamse roman
  • Uitgever: Prometheus
  • Verschijnt: 7 oktober 2022
  • Omvang: 424 pagina’s
  • Uitgave: gebonden boek / ebook
  • Prijs: € 25,00 / € 14,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Recensie en waardering van de roman

  • “Neem deze fictionele autobiografie met een flinke korrel zout, maar verwonder je tegelijk over de beschrijving van het kleurrijke Vlaanderen van de jaren 60, de tedere weemoed waarmee de voormalige linksbuiten van Vigor Hamme zijn familieleden en zijn kindertijd beschrijft, en oefen je buikspieren met de bevrijdende schaterlach die alles in balans houdt. Brusselmans’ beste boek in jaren.” (HUMO boeken van het jaar 2022)

Flaptekst van de nieuwe roman van Herman Brusselmans

Op het adres Theet 77 te Hamme, Oost-Vlaanderen, woont en werkt het veehandelaarsgezin Brusselmans: de moeder, de vader, hun twee zonen en hun dochter. De ene zoon, Herman Brusselmans, lijkt voorbestemd om zowel voetballer als drummer te worden, maar deze disciplines verwateren op doodlopende wegen. De ware bestemming van deze Hammenaar leidt naar het schrijverschap.

Na meer dan tachtig zowel bejubelde als verguisde boeken vindt Brusselmans het hoog tijd worden om de lang in z’n hoofd verwijlende roman Theet 77 te schrijven. Hij kijkt achterom naar een jeugd die hem gevormd heeft, en die reeds vroeg het schrijverschap in zich draagt, en in de steeds sneller elkaar opvolgende jaren zijn de invloed van en de gedachten aan Theet 77 nooit ver weg. De volwassene blikt terug, leeft ondertussen z’n leven als auteur, minnaar, vriend, en ex-Theetenaar, en op het geschikte moment komt eindelijk de eerste zin van Theet 77 op papier.

Brusselmans evoceert wat reilt en zeilt om en rond deze plaats, en geeft hoofdrollen aan de gezinsleden en bijrollen aan verschillende mensen, dieren, dingen en gebeurtenissen. Het is een feest voor de lezer, vol herkenning, heimwee en herinneringen aan wat geweest is en dankzij het geheugen en de fantasie zal blijven bestaan. Theet 77 is grootse literatuur.

Herman Brusselmans werd geboren te Hamme op 9 oktober 1957. Na veel vijven en zessen groeide hij uit tot misschien wel een heel belangrijk auteur. De schrijver is bescheiden, beleefd en vriendelijk. Vele fans zijn hem daar dankbaar voor, en ook voor z’n meer dan 85 boeken, die de literatuur steeds weer op stelten zetten.

Bijpassende boeken en informatie