Giorgio Falco De tweeling H

Giorgio Falco De tweeling H Recensie Waardering

Giorgio Falco De tweeling H Recensie Waardering
De Tweeling H is een onheilspellend boek. Giorgio Falco beschrijft drie generaties waarin het opkomend fascisme, Jodenvervolging en de naoorlogse periode de rode draad is en blijft in hun leven. Hoofdpersonen zijn Han Hinner en zijn tweeling dochters Hilde en Helga. Het verhaal begint ongeveer in 1918 en eindigt rond 2000. Hans Hinner en zijn vrouw Maria Zemmgrund worden geboren in 1909. Hans wordt een onbeduidend journalist van het plaatselijke suffertje. Maria wordt, ondanks, of wellicht beter gezegd, dankzij haar fascistische ouders aangenomen als verkoopster in de plaatselijke stoffenzaak. In 1933 wordt hun tweeling geboren. Het fascisme begint steeds duidelijker een plek te krijgen in het dagelijks leven. Je ruikt het, je proeft het. Maar, het mag vooral geen woorden krijgen. Hans droomt ervan meer “smoel” te geven aan de inhoud van Mutter, de krant waar hij voor schrijft. En natuurlijk lukt het hem zijn krant een prominente rol te geven voor de propaganda machine van Duitsland. De meisjes gaan wanneer het zover is naar een gerenommeerde middelbare school en zijn slim. Moeder bakt apfelstrudel.

Intussen krijgen wij in inkijkje in Italië waar “De Man van Lenhart” wordt geïntroduceerd. De meeloper, maar natuurlijk nooit hardop, de zogenaamde opkomende man, die leert naar een hoger doel te streven; ” volkeren met lege wiegen kunnen geen imperium veroveren, zegt Mussolini, een imperium, hoe groot ook, bestaat bij de gratie van tal van kleine stukjes die onderworpen moeten worden, wie lege heeft kan nog niet naar het kleinste, dichtstbijzijnde rijk streven” (pagina 96). De man van Lenhart is een bescheiden gokker. Dat is Hans Hinner ook. Hij begint met het kopen van een auto, dan, de aankoop van het huis van de Joodse overburen, carrière maken binnen de krant, zijn kinderen naar de juiste school sturen, zijn ouders en schoonouders ondersteunen, nog een huis kopen, verhuizen, de Mercedes van de Joodse buren confisqueren, kortom, hij wordt een steeds groter en machtiger en welvarender man. En dat krijgt hij voor elkaar met een onopvallende vanzelfsprekendheid.

Dan wordt Maria ziek en voor haar gezondheid is het belangrijk dat zij in een milder klimaat gaat wonen. En natuurlijk wordt dat Italië, dat qua juiste levens- en grondhouding precies aansluit bij de leefstijl van de Hinnerjes. In ieder geval bij die van pappa. Maar pappa verhuist niet mee. Hij is druk bij de krant in München en blijft achter met de Duitse herder Blondi. De meisjes gaan in Italië naar school, maar groeien steeds meer uit elkaar Hilde gaat zich stilletjes steeds meer afvragen over het leven dat zij leeft, Helga is volgzamer. En dan sterft moeder eigenlijk toch wat onverwacht. Pappa komt naar Italië. De oorlog is voorbij. Pappa gaat in het vastgoed. Hij koopt voor een prikkie een hotel aan de Italiaanse kust. Het is vanzelfsprekend dat de meisjes hun leven gaan geven aan pappa en het hotel.

Hoe komt Hans zo rijk, hoe lukt het hem toch weer elke keer zo spotgoedkoop aan onroerend goed te komen? De vraag wordt nergens gesteld maar sluimert steeds op de achtergrond tussen alle zinnen en woorden door. Nooit wordt er een woord geweid aan politiek, de achtergrond van de familie. Zo onopvallend mogelijk proberen zij op te gaan in het Italiaanse landschap en leven. Hoe lang blijft het hen lukken het leven naar hun hand te zetten? Wat is daarvoor nodig? Hoe doe je dat van dag tot dag zonder je ongemakkelijk te voelen? Zonder de ongemakkelijke vragen te stellen? Wat te doen wanneer er Duitse hotelgasten komen die refereren aan een vroeger leven dat je het liefst vergeet en dat paradoxaal genoeg het leven van alle dag inkleurt?

De Tweeling H is een uitstekende onheilspellende en fascinerende roman over de consequenties van opportunisme
Giorgio Falco – de Tweeling H is een onheilspellend boek, vond ik. Een roman mij bij de strot heeft gegrepen. Een boek dat niet makkelijk leest en vraagt dat je bij de les blijft. Waarbij je zeker weet dat het ergste moet gaan gebeuren. Dat nergens die woorden krijgt, waarvan je bijna tegen beter weten in, verwacht het ergste te gaan tegenkomen. Een indrukwekkend, soms bijna hallucinerend verhaal. Knap en fascinerend. Giorgio Falco – De tweeling H is gewaardeerd met ★★★★ (uitstekend).

Recensie van: Mieke Koster

GIORGIO FALCO – DE TWEELING H
– Titel: De tweeling H
– Schrijver: Giorgio Falco ♂ (Italië)
– Genre: oorlogsroman, psychologische roman
– Origineel: La gemella H (2014)
– Nederlandse vertaling: Els van der Puijm
– Uitgever: Wereldbibliotheek
– Verschenen: 7 februari 2017
– Omvang: 400 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 24,99
– Waardering: ★★★★ (uitstekend) Mieke Koster
…Meer Informatie en Bestellen >