Jan Vantoortelboom De Drager Recensie Informatie

Jan Vantoortelboom - De Drager Recensie Informatie

Jan Vantoortelboom – De Drager Recensie Informatie
De drager, de nieuwe roman van de Vlaamse schrijver Jan Vantoortelboom, is het verslag van een confrontatie van twee volwassen mannen die elkaar kennen vanaf hun jeugd. Nicolaas is een alleenstaande man die, een beetje tegen wil en dank, is de wereld van informatietechnologie terecht is gekomen. Bruno is van jongs af aan gefascineerd geweest door dieren in allerlei soorten en maten. Hij is dan ook bioloog geworden gespecialiseerd in veldwerk dat hij vooral uitvoert op onherbergzame plekken in Slowakije. Als hij niet aan het werk is woont hij met zijn vrouw en ernstig zieke zoon, Miko, in Bratislava.

Fascinerende en zeer boeiende confrontatie tussen twee jeugdvrienden
Als peetoom is Nicolaas ook nauw betrokken bij het wel en wee van de zoon. Hij schenkt hem regelmatig cadeaus, speelt online computergames en helpt hem met andere zaken. Bruno lijkt te worstelen met de ziekte van zijn zoon. Dit wordt mede ingegeven door zijn, schijnbaar nogal extreme, ideeën over de evolutie. Maar ook gebeurtenissen die de jeugd van Bruno sterk hebben beïnvloed spelen op de achtergrond een rol. Nicolaas reist voor zijn werk naar Wenen en besluit daarna door te reizen naar Bratislava in verband met de verjaardag van Miko. Gedurende zijn verblijf in Wenen gebeurt er een ongeval tijdens een van de onderzoekstochten die Bruno ondernomen heeft. Een professor, waar Bruno niet bepaald sympathieke gevoelens bij heeft, verongelukt. En om het onderzoek door te laten gaan vraagt hij Nicolaas hem te vergezellen. Nadat Bruno medicijnen heeft gehaald voor Miko in Wenen, reizen de mannen samen af naar Slowakije.

De last van het leven en de dood, wreedheid en de uiterste consequentie van principiële keuzes
De drager is een confrontatie tussen twee mannen die elkaar kennen vanaf hun vroege jeugd. De een lijkt een durfal en schroomt niet om zaken door te drijven tot in de uiterste consequentie. De ander, Nicolaas, is veel afwachtender van aard, sterker nog, waarschijnlijk zelfs bang aangelegd, maar wel heeft hij altijd opgezien naar Bruno. Heden en verleden wisselen elkaar af in de spannende vertelling van Jan Vantoortelboom die zeker ook een soort van thrillerelementen in zich draagt. De last van het leven, wreedheid en de uiterste consequentie van principiële keuzes zijn thema’s die worden aangestikt in deze boeiende, uitstekend gereven en in de kern vrij gruwelijk roman. Jan Vantoortelboom – De drager wordt gewaardeerd met ++++ (uitstekend).

Recensie van: Theo Jordaan

JAN VANTOORTELBOOM – DE DRAGER INFORMATIE
– Titel: De drager
– Schrijver: Jan Vantoortelboom (België)
– Soort boek: roman
– Uitgever: Atlas Contact
– Verschenen: 6 juni 2017
– Omvang: 224 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 19,99 / € 14,99
– Waardering: ++++ (uitstekend) Theo Jordaan
…Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >

Flaptekst en inhoud Jan Vantoortelboom – De Drager
Nicolas is altijd onder de indruk geweest van de gedrevenheid en de compromisloosheid waarmee zijn twee jaar oudere buurjongen Bruno idealen nastreeft en verwezenlijkt. Na hun schooltijd raakt Nicolas verzeild in de computer- en informatietechnologie, Bruno wordt bioloog en doet veldwerk in de uitgestrekte wouden van Slowakije. Ze houden contact per e-mail, en telefoon, bezoeken elkaar van tijd tot tijd. Bruno trouwt, krijgt een zoon en vanzelfsprekend is Nicolas de peetvader. Het zoontje lijdt aan een erfelijke ziekte en dat raakt Bruno diep. Gewend aan de meedogenloze overlevingsstrijd in de natuur, waar alleen gezonde dieren bestaansrecht hebben, begint hij te twijfelen aan het bestaansrecht van de nietvolmaakte mens. Als Nicolas naar Wenen moet voor een it-project ontmoeten ze elkaar na afloop in het nabijgelegen Bratislava. En dan ziet hij in waartoe compromisloosheid kan leiden.

Bijpassende Boeken en Informatie
Jan Vantoortelboom Boeken Romans en Informatie
Vlaamse Schrijvers Boeken en Informatie