Marcel Zantingh Wel gebogen maar niet gebroken Recensie

Marcel Zantingh Wel gebogen maar niet gebroken Recensie

Wel gebogen maar niet gebroken

Zweeloo, een Drentse gemeente in oorlogstijd

  • Schrijver: Marcel Zantingh (Nederland)
  • Soort boek: geschiedenisboek, oorlogsboek
  • Uitgever: Uitgeverij Van Gorcum
  • Verschijnt: 10 april 2020
  • Omvang: 300 pagina’s
  • Uitgave: Gebonden Boek

Flaptekst van het boek van Marcel Zantingh over Zweeloo in oorlogstijd

Historicus en auteur Marcel Zantingh groeide op met het verhaal dat zijn overgrootvader en diens zoon tijdens de Tweede Wereldoorlog een paar Amerikaanse piloten hadden helpen ontsnappen aan de Duitsers. Hun bommenwerper was even buiten het dorp Zweeloo neergestort. Helaas was er in de familie maar weinig bekend over deze en andere gebeurtenissen in en om Zweeloo in die tijd. Dit was voor Zantingh aanleiding om zich verder te verdiepen in de oorlogsgeschiedenis van deze regio.

“Wel gebogen maar niet gebroken” schetst een overzichtelijk beeld van de periode 1940-1945 in de gemeente Zweeloo en omstreken. Gebeurtenissen die niet eerder in boeken of artikelen zijn vastgelegd, worden in het boek beschreven. Interviews met inwoners zijn gebruikt om leemten op te vullen en het boek een persoonlijke tint te geven. Ook dit zijn verhalen die vaak niet eerder zijn vastgelegd.

Het boek begint bij de Duitse inval op 10 mei 1940. Vervolgens wordt stilgestaan bij het verzet in Zweeloo en omstreken, de luchtoorlog, de bevrijding en het dagelijks leven van de Zweeloër bevolking. Het verhaal wordt ondersteund door uniek foto- en beeldmateriaal.

Bijpassende boeken en informatie