Aura Xilonen De cowboykampioen Recensie

Aura Xilonen De cowboykampioen Recensie

Aura Xilonen De cowboykampioen Recensie
Het klinkt als een pseudoniem of anagram, maar de Mexicaanse schrijver van dit boek heet echt zo. De jury van de Premio Mauricio Achar dacht dat ze een volwassen man was, die lang op straat had doorgebracht. Dit is het heel verrassende verhaal van een illegale migrant die de oversteek van de Rio Grande maar net overleeft. “Sinds ik me kan herinneren hebben mensen mij genoemd zoals het ze uitkwam, bijna niemand heeft naar mijn naam gevraagd en ze hoefden hem ook niet te weten: voor de wereld ben ik dat kutkind, een rotjoch, kerel, gast, jochie, lul, pauper, opdondertje, zwartje, smerige indiaan, grandioze warrior, gozer, klerejoch, jongeman, illegale bonenvreter, … Hier en nu wil ik zeggen dat ik Liborio heet, Liborio, Liborio…. I am Aireen, your new friend.” Door dit meisje is dit boek ook een liefdesgeschiedenis.

Bloemrijke scheldpartijen en een mooie liefdesgeschiedenis
Zijn gedachten zijn schuin gedrukt en zo kom je steeds meer te weten hoe hij in deze situatie is beland. Ook staat schuingedrukt hoe de baas “Chief” van de boekwinkel, waar hij werkt, hem zeer bloemrijk uitscheld: (Esoterische idioot botloze zaadcel, deuteronomistische eikel). Hij werkt hard en trekt zijn eigen plan. “Ik heb nog nooit, niet in een van die fokking boeken in de winkel gelezen dat zo’n kutpersonage de rotzooi om zich heen opveegde. Of de afwas deed, of elke dag werkte en eelt op zijn handen kreeg. Die fokking watjesschrijvers zien het leven als iets smetteloos, zonder kreukels die hun witte pagina’s met shit besmeuren.” Tussen de Spaanse teksten die vertaald zijn door Lisa Thunnissen staan ook Engelse uitdrukkingen. Zo wordt duidelijk dat hij in een tweetalige omgeving zichzelf staande houdt. Hij zuigt vele indrukken en vaardigheden snel op. Hij somt vaak op wat hij ziet: “Er hangen twee enorme uithangborden van banken: de City Bank of America en de Chester Bank Inc. Aan de kant van de parkeerplaats zijn die klote-Mc-Donald’s en de Border Onion, zodra we hun virale ruimte in komen ruik je de vettige patatlucht.”

Veel originele karakters in een zeer goede Mexicaanse roman
Halverwege het boek komt hij in een weeshuis terecht en werkt daar voor zijn onderhoud. Samen met een meisje wil hij een bibliotheek inrichten. Ze beginnen met zes boeken, waaronder een kleurboek. Hij ontwikkelt zich als bokser, maar niet op de manier zoals je in Rocky of andere boks films ziet. Mevrouw Dubbelwee is een journalist die dingen positief beïnvloed. En zo zijn er in dit boek veel originele karakters. Ondanks de eerste schrik door de vele vloeken waardeer ik dit liefdesverhaal van Aura Xilonen – De cowboykampioen met +++ (zeer goed). Ik kijk uit naar haar volgende boek.

AURA XILONEN – DE COWBOYKAMPIOEN
– Titel: De cowboykampioen
– Schrijfster: Aura Xilonen ♀ (Mexico)
– Soort boek: liefdesroman, sociale roman
– Origineel: Campeón gabacho (2015)
– Nederlandse vertaling: Lisa Thunissen
– Uitgever: Wereldbibliotheek
– Verschijnt: 21 maart 2017
– Omvang: 352 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 19,99 / € 11,99
– Waardering: +++ (zeer goed) Lia Sluijs
…Meer Informatie en Bestellen >

Flaptekst Aura Xilonen – De cowboykampioen
De 17-jarige Liborio is een tengere en schuchtere jongen die de armoede van zijn Mexicaanse familie ontvlucht. Zonder papieren komt hij terecht in een Amerikaanse stadje net aan de andere kant van de grens met Mexico. Hij krijgt een baantje in een boekhandel en leest vrijwel alle boeken in de winkel om zijn taalgebruik te cultiveren en zijn kennis te vergroten. Hij wil namelijk indruk maken op het 19-jarige meisje dat hij heeft gered toen ze op straat werd lastiggevallen. Bij die vechtpartij is hij een bokstrainer opgevallen die hem onder zijn hoede neemt en een professioneel bokser van hem wil maken. Nu zal hij eindelijk iets van zijn leven kunnen maken, verwacht Liborio, maar zo gemakkelijk gaat dat niet.

Bijpassende Boeken en Informatie
Mexicaanse Schrijvers Schrijfsters Boeken en Informatie
Nieuwe Boeken Maart 2017
– Boekrecensies Mei 2017