Arnon Grunberg Aan nederlagen geen gebrek Recensie Prive-domein

Arnon Grunberg - Aan nederlagen geen gebrek Recensie Prive-domein

Arnon Grunberg Aan nederlagen geen gebrek Recensie Prive-domein
De prive-domein reeks van De Arbeiderspers is kortgeleden uitgebreid met een interessant en nieuw brievenboek. In an nederlagen geen gebrek is een gedeelte van de vele honderden, zo niet duizenden, brieven en andere documenten verzameld die Arnon Grunberg schreef voordat hij als schrijver was doorgebroken. Uitgever Vic van Reijt heeft zich op deze taak gestort en geprobeerd om zoveel mogelijk brieven en andere documenten te verzamelen die Arnon Grunberg in de periode van 1988 tot 1994 heeft geschreven. En dat moet een tijdrovende klus geweest zijn, gezien de hoeveelheid brieven die Grunberg heeft geschreven in deze periode en die meestal opgespoord moesten worden bij de ontvangers.

Boeiende brieven van een ontluikend, vaak irritant, schrijverstalent
Grunberg was een bijna obsessieve schrijver van brieven. Vooral vrouwen waarop hij viel, bestookte hij met liefdesbrieven die vrijwel altijd onbeantwoord bleven. Maar ook anderen konden rekenen op brieven. Uit de brieven die Vic van Reijt heeft weten te bemachtigen komt een behoorlijk zelfingenomen persoon naar voren die behoorlijk overtuigd is van zichzelf, vaak irritant, met de neiging tot stalken. Desondanks zijn de brieven en andere documenten interessante om te lezen. Je kunt ervaren dat er al wel sprake is van een ontluikend schrijverstalent en een gedrevenheid die uiteindelijk zal leiden tot het verschijnen van het debuut Blauwe maandagen. Naast de brieven zijn ook de documenten interessant die te maken hebben de opzet van een eigen uitgeverij. Een activiteit die zorgt voor schulden die oplopen tot zo’n 100.000 gulden. Misschien is het geen goed idee om Aan nederlagen geen gebrek in één keer uit te lezen. Maar als je met regelmaat een aantal van de brieven leest dan is het toch genieten geblazen van de tirades, zelfoverschatting, stalker-achtige liefdesbrieven en ambitieuze pennenvruchten van het ontluikende schrijftalent van een jonge en bijzondere auteur. Met Arnon Grunberg – Aan nederlagen geen gebrek is weer een interessant en lezenswaardig deel toegevoegd aan de onvolprezen reeks privé-domein boeken. Het boek krijgt +++ (zeer goed).

Arnon Grunberg – Aan nederlagen geen gebrek Informatie
– Titel: Aan nederlagen geen gebrek
– Schrijver: Arnon Grunberg (Nederland)
– Soort boek: brieven, documenten
– Uitgever: De Arbeiderspers, prive-domein 289
– Verschenen: 1 november 2016
– Omvang: 518 pagina’s (met afbeeldingen)
– Uitgave: >Paperback / Ebook
– Prijs: € 24,99 / € 12,99
– Oordeel redactie: +++ (zeer goed)
…Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >

Flaptekst en inhoud Arnon Grunberg – Aan nederlagen geen gebrek
Op zeventienjarige leeftijd neemt Arnon Grunberg een kloek besluit: hij verlaat het Vossius Gymnasium zonder diploma en maakt zich los van het ouderlijk huis, waarin de oorlog nog altijd voortwoedt. Acteur wil hij worden, toneelschrijver en dichter. In Aan nederlagen geen gebrek volgen we de carrière van de jonge Grunberg via de brieven waarmee hij zijn omgeving bestookt. We lezen hoe hij zijn geluk in de toneelwereld beproeft en hoe zijn avontuur als uitgever van Kasimir (voor niet-arische Duitse literatuur) op een catastrofe uitloopt. De vurige liefdes die hij voor actrices en serveersters opvat, blijven onbeantwoord. Met een schuld, die inmiddels tot een ton is opgelopen, lijkt de enige uitweg nog de ontsnapping naar een booreiland. Maar onverwacht keert het tij met de verschijning van zijn debuutroman Blauwe maandagen.

Bijpassende Boeken en Informatie
Nieuwe Autobiografische Boeken
Nieuwe Boeken November 2016