Mathijs Deen Over oude wegen Recensie ★★★★

Mathijs Deen Over oude wegen Recensie

Mathijs Deen Over oude wegen Recensie Waardering

In februari 2018 is bij Uitgeverij Thomas Rap het nieuwe boek van Mathijs Deen Over oude wegen verschenen. Het is een geschiedenisboek en reisboek ineen. Zodra het boek door de redactie gelezen is, kun je hier de Mathijs Deen Over oude wegen recensie en waardering lezen. Uiteraard is informatie over het boek nu al op deze pagina te vinden.

Uitstekend geschreven historische reis over de Europese wegen

Een herinnering aan een opmerking die de vader van de jonge Mathijs Deen maakte tijdens een autorit die het gezin regelmatig maakte vanaf de provincie Utrecht naar Twente, inspireerde hem om op onderzoek te gaan naar de oude wegen in Europa. Zijn vader vertelde hem dat de weg waarover ze reden, de E8, Londen verbond met Moskou. Wat destijds veel indruk maakte op de jonge Mathijs Deen. Het onderzoek maakte duidelijk dat veel Europeanen een nomadisch bestaan leden. En dat deden ze al in de prehistorie vele tienduizenden jaren voordat er sprake was van Europa.

Over oude wegen vertelt het boeiende verhaal van de geschiedenis van de nomadische Europeaan

Aan de hand van verhalen over Europese reizigers in verschillende tijdperken vanaf de prehistorie tot aan het heden weet Mathijs Deen een zeer boeiend beeld te schetsen van de rol die de weg speelde, de reden waarom men op pad ging, de avonturen en wederwaardigheden die op hun pad lagen. Mathijs Deen is een uitstekende schrijver en boeiende verteller. Op overtuigende wijze weet hij zijn fascinatie voor de reiziger, de tocht die hij of zij aflegt en de al dan niet afgedwongen redenen waarom er gereisd wordt, over te brengen. Elk verhaal, waaraan grondig historisch onderzoek ten grondslag ligt en waarvoor Deen veel van de beschreven plekken heeft bezocht, is te lezen als een korte historische roman. Of het nu gaat over de prehistorische mens, de bedenkers van het Europese E-wegen systeem in de jaren vijftig, de Via Appia in het Romeinse Rijk, een Vikingvrouw die in de Middeleeuwen op bedevaart gaat of een autoracer die in het begin van de 20e over de Europese wegen raasde met alle gevaren die erbij hoorde. Elk verhaal zou een boek op zich waard zijn. Matthijs Deen heeft weer een zeer overtuigend historisch boek geschreven dat het lezen meer dan waard is. Mathijs Deen – Over oude wegen is gewaardeerd met ★★★ (uitstekend).

Recensie van Theo Jordaan

MATHIJS DEEN – OVER OUDE WEGEN
Een reis door de geschiedenis van Europa

– Titel: Over oude wegen
– Schrijver: Mathijs Deen (Nederland)
– Soort boek: geschiedenis, reisverhalen
– Uitgever: Thomas Rap
– Verschenen: 9 februari 2018
– Omvang: 336 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 22,99 / € 12,99
– Genomineerd voor: Halewijnprijs 2018
– Waardering: ★★★ (uitstekend) Theo Jordaan

Inhoud Mathijs Deen – Over oude wegen

Al een miljoen jaar reizen mensen door Europa. Van de raadselachtige homo antecessor die zijn voetafdrukken achterliet op de kust van Engeland tot de reiziger over de snelwegen van vandaag. Onder elke voetstap ligt een vorige, onder elke verharde weg een ezelpad of karrenspoor, onder elk voetpad de afdrukken van een jager of prooidier. Toch spelen de lange, doorgaande wegen van Europa geen rol in de verbeelding of de identiteit van haar bewoners. Waarom heeft de Europeaan zo’n ambivalente verhouding ten opzichte van de doorgaande routes van zijn continent? Op zoek naar het antwoord op die vraag volgt Mathijs Deen ontheemden, struikrovers, pelgrims, gelukzoekers, veroveraars en racers die hun weg hebben gezocht langs de kusten en over de rivieren en de wegen van Europa. Van Boekelo tot Smolensk en van de eerste Europeanen tot de baronnen die rond 1900 op de openbare wegen van Europa raceten: Over oude wegen is een avontuurlijke tocht door Europa en een fascinerende reis door de tijd.

Bijpassende Boeken en Informatie

Nieuwe Boeken Februari 2018
Nieuwe Boeken 2018