Mensje van Keulen Neerslag van een huwelijk Dagboek 1977-1979 Recensie

Mensje van Keulen Neerslag van een huwelijk Dagboek 1977-1979 Recensie

Mensje van Keulen Neerslag van een huwelijk Dagboek 1977-1979 Recensie

Neerslag van een huwelijk is het tweede dagboek van Mensje van Keulen dat wordt uitgegeven. Na Alle dagen laat (2006), het dagboek waarin 1976 werd beschreven, staat nu het leven van Mensje van Keulen in de daarop volgende jaren 1977 tot en met 1979 centraal. Een periode die gekenmerkt wordt door een huwelijk dat zich in een diepe crisis bevindt. Minutieus beschrijft Mensje van Keulen de relationele worsteling die jarenlang duurt. Of zij en haar man er een “open relatie” op na houden die zo kenmerkend is voor de jaren zeventig van de vorige eeuw wordt nergens met deze woorden uitgesproken. Echter, zeker haar man, houdt er relaties op na die het samenleven van de partners langzaam maar zeker zo goed als onmogelijk maken. Afgunst, geschonden vertrouwen en egocentrie bepalen de sfeer van het huwelijk dat nauwelijks meer lijkt te bestaan. Mensje van Keulen vlucht voor een deel in bovenmatig drankgebruik en wordt destructief.

Schrijnend openhartig verslag van een huwelijk in diepe crisis

Haar contacten, belevenissen en relaties met schrijvers als Hans Warren, Gerrit Komrij, Loesberg, Ischa Meijer, Cees Nooteboom en Henk Spaan krijgen ook veel ruimte in het dagboek en laten goed zien hoe het er in deze jaren aan toe ging in literaire kringen. Meedogenloos en zeer openhartig vertelt ze ook over haar zwangerschap en de komst van haar zoon. Maar het meest opvallende en misschien wel beste deel van het boek is de beschrijving van een bezoek aan de bokswedstrijd om de Europese titel tussen Rudi Koopmans en de Italiaanse bokser Aldo Travesaro op 7 maart 1979. Een van de allerbeste beschrijvingen van boksen in de Nederlandse literatuur. Neerslag van een huwelijk leest als een pendant van de dagboeken van Jan Wolkers, geschreven vanuit het vrouwelijke perspectief. Mensje van Keulen – Neerslag van een huwelijk Dagboek 1977-1979 is gewaardeerd met ★★★ (uitstekend).

Recensie van Theo Jordaan

MENSJE VAN KEULEN – NEERSLAG VAN EEN HUWELIJK
Dagboek 1977-1979

– Titel: Neerslag van een huwelijk
– Schrijfster: Mensje van Keulen (Nederland)
– Soort boek: dagboek
– Uitgever: Atlas Contact
– Verschenen: 28 februari 2018
– Omvang: 218 pagina’s
– Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
– Prijs: € 21,99 / € 12,99
– Waardering: ★★★ (uitstekend) Theo Jordaan

Inhoud boek Mensje van Keulen – Neerslag van een huwelijk
In 1976 begon Mensje van Keulen een dagboek bij te houden. Ze stond midden in het literaire leven en had enkele jaren ervoor een verpletterende entree gemaakt met haar roman Bleekers zomer. In haar pas in 2006 gepubliceerde dagboek over dat eerste jaar staat het literaire leven centraal. Het duurde meer dan 10 jaar voordat Van Keulen zich ertoe kon zetten de vervolgjaren te publiceren: Neerslag van een huwelijk bestrijkt de periode 1977-1979, de jaren waarin haar huwelijk onder druk staat en ten slotte op de klippen loopt, iets wat samenvalt met haar zwangerschap en de geboorte van haar zoon. Op bijna schokkend openhartige wijze geeft Van Keulen inzicht in hoe man en vrouw elkaar dwars kunnen zitten, zonder dat ze dat zelf in de gaten lijken te hebben. De vrije huwelijksmoraal van eind jaren ’60 blijkt zijn keerzijde te hebben, begeerte en jaloezie, list en bedrog, ze zijn van alle tijden.

Bijpassende Boeken en Informatie

Nederlandse Schrijfsters
Nieuwe Boeken 2018