Roland Schimmelpfennig Op een heldere, ijskoude ochtend in januari Recensie

Roland Schimmelpfennig Op een heldere, ijskoude ochtend in januari Recensie

Roland Schimmelpfennig Op een heldere, ijskoude ochtend in januari Recensie
Roland Schimmelpfennig is één van de meest vooraanstaande Duitse toneelschrijvers. Met een heldere, ijskoude ochtend in januari heeft hij zich voor het eerst aan een roman gewaagd. Het is indrukwekkende debuutroman geworden die terecht in Nederlandse vertaling is verschenen bij Uitgeverij Ambo | Anthos.

Een ijskoude en overtuigende debuutroman
Het is winter, koud en er ligt een pak sneeuw in het oosten van Duitsland als een wolf de grens overtrekt vanuit Polen. Op zoek naar voedsel trekt hij naar de stad Berlijn. Voor een aantal mensen in de stad Berlijn en het oosten van Duitsland is geluk ver te zoeken. Tegelijkertijd vluchten een jongen en meisje van huis op weg naar Berlijn. In een huis dat wordt afgebroken woont een oud stel dat hier tegen beter leven in, de laatste dagen slijt zonder warmte en licht. Een Poolse arbeider wordt bedrogen door zijn vriendin. Op een balkon verbrandt een vrouw de dagboeken van haar pas overleden moeder. De wolf die in Berlijn aanbelandt, kruist het pad van al deze personen die onder de last van het leven gebukt gaan.

Machteloosheid en desillusies in een meedogenloos winters Berlijn
In korte portretten schetst Roland Schimmelpfennig op overtuigende wijze het leven mensen die gebukt gaan onder de meedogenloze eisen die de huidige maatschappij aan ze stelt, hun machteloosheid en desillusies. Een lotsbestemming die ze bijna apathisch over zich heen laten komen. Schimmelpfennig schets een dystopisch beeld van de stad Berlijn. Bijna letterlijk kun je de topografie van de stad Berlijn, en met name de wijk Prenzlauerberg, aan de hand van de tocht van de wolf volgen. De wolf lijkt trouwens de metafoor te zijn van de mens die een bijna hopeloze strijd moet voeren om te overleven in de moderne maatschappij. Op een heldere, ijskoude ochtend in januari is geen roman waar je vrolijk van wordt, maar is desondanks fascinerend en lezenswaardig. Roland Schimmelpfennig – Op een heldere, ijskoude ochtend in januari is gewaardeerd met ★★★★ (uitstekend).

Recensie: Theo Jordaan

ROLAND SCHIMMELPFENNIG – OP EEN HELDERE, IJSKOUDE OCHTEN IN JANUARI
– Schrijver: Roland Schimmelpfennig ♂ (Duitsland)
– Soort boek: dystopische roman, sociale roman
– Origineel: An einem klaren, eiskalten Januarmorgen zu Beginn des 21. Jahrhunderts (2016)
– Nederlandse vertaling: Annemarie Vlaming
– Uitgever: Ambo | Anthos
– Verschenen: 9 november 2017
– Omvang: 230 pagina’s
– Uitgave: Paperback
= Prijs: € 18,99
…Meer Informatie en Bestellen >

Flaptekst Roland Schimmelpfennig Op een heldere, ijskoude ochtend in januari
In de indrukwekkende roman ‘Op een heldere, ijskoude ochtend in januari’ portretteert Roland Schimmelpfennig mensen die meer met elkaar gemeen hebben dan op het eerste gezicht lijkt. De kilheid van onze maatschappij en het verlangen naar een ander leven staan centraal in deze indrukwekkende roman. Schimmelpfennigs toneelstukken werden in meer dan veertig landen met veel succes uitgevoerd. Het is nacht en op de snelweg net buiten Berlijn is een benzinewagen geslipt. Een wolf kijkt toe – zijn ogen lichten kort op in de zwaailichten. Zijn pad kruist dat van twee tieners die van huis zijn weggelopen en verdwaald raken in Berlijn en van een Poolse arbeider die wanhopig op zoek is naar zijn verloofde. En bovendien van een vrouw die haar moeders dagboeken verbrandt.

Bijpassende Boeken en Informatie
Boekrecensies Januari 2018
Nieuwe Boeken November 2017