Rosamund Young Het geheime leven van de koe Recensie Boek over Koeien

Rosamund Young Het geheime leven van de koe Recensie Boek over Koeien

Rosamund Young Het geheime leven van de koe Recensie Boek over Koeien
Het geheime leven van de koe van Rosamund Young zorgt ervoor dat je niet meer naar een koe zal kijken als een stuk vee maar als een individu. Een individu dat persoonlijke voorkeuren heeft, een sociaal leven heeft, vriendschappen sluit en beëindigt en zelfs een behoorlijke mate van empathisch vermogen heeft. Als sinds eind jaren zeventig Rosamund Young als veehouder actief op een boerderij in Engeland. Hier worden de koeien en andere dieren op een zeer groot terrein gehouden op een zo natuurlijk mogelijke wijze. Ze leven in kleine groepen en hebben een zeer groot en gevarieerd terrein waar ze kunnen gaan en staan waar ze willen. En dat geldt niet alleen voor de koeien maar ook voor andere dieren op de boerderij.

Veertig jaar liefdevol samenleven met en observeren van koeien in een natuurlijke omgeving
Al tientallen observeert Rosamund Young de koeien en andere dieren op haar boerderij intensief. En van deze bijzondere observaties doet ze op een levendige en overtuigende wijze verslag in Het geheime leven van de koe, in de vorm van korte verhalen en beschouwen, geïllustreerd met mooie foto’s Ze doet dit zo overtuigend dat je na het lezen van het boekje niet anders meer kunt concluderen dat de je de intensieve vormen van veehouderij die na de Tweede Wereldoorlog zijn ontstaan niet anders kun beschouwen dan een vorm van slavernij die een enorme hoeveelheid dierenleed veroorzaakt. Het prettige is dat Het geheime leven van de koe niet perse als een aanklacht geschreven is maar als een liefdevol boek over veertig jaar samenleven met en observeren van koeien in een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Rosamund Young Het geheime leven van de koe is gewaardeerd met ★★★★ (uitstekend).

Recensie: Theo Jordaan

ROSAMUND YOUNG – HET GEHEIM LEVEN VAN DE KOE
– Titel: Het geheime leven van de koe
– Schrijfster: Rosamund Young ♀ (Engeland)
– Soort boek: boek over de koe, dierengedrag boek
– Origineel: The Secret Life of Cows (2017)
– Nederlandse vertaling: Maaike Bijnsdorp, Lucie Schaap
– Uitgever: Atlas Contact
– Verschenen: 26 oktober 2107
– Omvang: 159 pagina’s (met foto’s)
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 18,99
– Waardering: ★★★★ (uitstekend) Theo Jordaan
…Meer Recensies en Bestellen >

Inhoud Rosamund Young Het geheime leven van de koe
Op de biologische boerderij van Rosamund Young in Engeland mogen de koeien (en varkens, en kippen, en schapen) letterlijk gaan en staan waar ze willen. Bij hun pasgeboren kalf blijven, of deze aan oma toevertrouwen? In de wei onder de kersenboom grazen, of toch boven op de heuvel? Naar de schuur hollen bij regen, of gewoon onder de heg schuilen? Decennialang heeft Young haar dieren uitgebreid kunnen observeren en ze constateert dat deze consequent slimme, logische keuzes maken die hun welzijn verhogen. Aan de hand van de meest aandoenlijke anekdotes over haar kudde laat ze zien dat het intelligente beesten zijn die hun kroost en elkaar liefhebben, samen spelen en levenslange vriendschappen sluiten. Maar door het moderne, grootschalige boerenbedrijf hebben wij mensen steeds minder oog voor dit natuurlijke gedrag. Het geheime leven van de koe is een hartverwarmend kijkje achter de schermen van een traditionele boerderij, en een pleidooi voor een bewustere omgang met de dieren die ons van vlees en zuivel voorzien. Het is het perfecte boek voor de stedeling die verlangt naar de natuur, maar ook voor landbouwingewijden die altijd al dachten dat het ook anders kan.


Bijpassende Boeken en Informatie
Boeken over Dieren
Nieuwe Boeken 2018
Recensies Nieuwe Boeken