Kristien De Wolf Rotgeluk Recensie Debuut ★★★★

Kristien De Wolf Rotgeluk Recensie Debuut

Kristien De Wolf Rotgeluk Recensie Debuut

Kristien De Wolf heeft een prachtige titel gekozen voor haar debuut Rotgeluk. Wat moet je met geluk en wat kun je eigenlijk mee? En hoe zinvol is het om ernaar op zoek te gaan, terwijl het soms gewoon voor je neus ligt en je er overheen kijkt omdat jet het niet verwacht, niet herkent. In deze bundel staan tien prachtige verhalen die allemaal erg verschillen. Ze lijken alle opgedist uit het dagelijks leven. Zijn niet allemaal even sterk maar altijd is er een sprankje hoop, vaak omdat de hoofdpersoon toch in staat blijkt het een en ander te relativeren. Dat vind ik ook de kracht van deze auteur. Sprankelende zinnen, ontroerende observaties, mooie woorden.

Sprankelende zinnen, ontroerende observaties en mooie woorden

Het eerste verhaal, De Ring, is zo’n verhaal, zo’n geschiedenis, die in elke familie voor kan komen. Tante Angelina krijgt van nonkel tijdens het wekelijkse zondagse diner een prachtige ring. “Deze ring zat steevast aan tante Angelina’s perfect gemanicuurde ringvinger, als een glinsterende rok om een trotse koningin. Hij deed ons dromen en stak ons de ogen uit.” Lola hoopt dat zij die ring ooit gaat erven, maar deze illusie wordt haar snel ontnomen. Dan een prachtige passage; “Opeens kon ik niet meer slikken. Met mijn mond vol bleef ik zitten. Mijn moeder merkte het niet eens. De stilte boven de tafel verzamelde alleen maar meer gewicht en werd steeds dichter. Ik zag ze als een koude nevel boven onze tafel oprijzen, tot ze stolde tot een naakt, wit blok beton”dat ons definitief van elkaar scheidde.” Deze ring brengt tante niet echt veel geluk. En wat is de betekenis van alle aandacht die tante krijgt aan het eind van haar leven?

De zoektocht naar geluk leidt tot onoplosbare dilemma’s

Zo passeren een aantal mensen de revue. Zoals in Groener Gras, waarin Anna op zoek gaat naar de ultieme plek om gelukkig te worden. Het gezin eindigt ergens in een bergdal in Spanje en moet zo’n primitief leven leiden dat de bergbewoners zich afvragen wat dit gezin in hemelsnaam komt zoeken in zo’n door God verlaten oord. Of in het titelverhaal, Rotgeluk, waarin het gaat over een reorganisatie in een groot financieel bedrijf waar de nodige vuiligheden ontstaan om de reorganisatie “ succesvol” te laten verlopen. En in welke rol laat je je dan duwen als zogenaamde ”hoge pief’?” Voor welk geluk kies je dan? Of, je hebt ineens een lot uit de loterij gekregen. Wat te doen als je miljoenen gaat winnen? Wie en wat ga je steunen? Wie mag weten dat je ineens ordinair veel geld hebt? Kortom. De zoektocht naar geluk, of de hoop op geluk leidt eigenlijk vaak tot onoplosbare dilemma’s. Dus…stop ermee en kijk gewoon goed om je heen. In dit boek dus tien mooie geloofwaardige verhalen die helpen kunnen het leven een mooier randje te geven. Kristien De Wolf – Rotgeluk is gewaardeerd met ★★★ (uitstekend).

Recensie van Mieke Koster

KRISTIEN DE WOLF – ROTGELUK

– Titel: Rotgeluk
– Schrijfster: Kristien De Wolf ♀ (België)
– Soort boek: verhalen, debuut
– Uitgever: In de Knipscheer, Extazereeks deel 5
– Verschenen: 25 oktober 2017
– Omvang: 116 pagina’s
– Uitgave: Paperback
– Prijs: € 14,50
– Waardering: ★★★ (uitstekend) Mieke Koster

Inhoud boek Kristien De Wolf – Rotgeluk

In haar verhalen volgt Kristien De Wolf (1969) het vruchteloze streven van de mens naar geluk dat hij buiten zichzelf hoopt aan te treffen. Het zou zo gemakkelijk kunnen zijn, maar blijkt dat in de praktijk toch niet. Met veel ironie ontleedt De Wolf hoe haar personages verstrikt raken in hun eigen beperkende overtuigingen. Ze zoeken wanhopig naar geluk, onophoudelijk en vrijwel blind. Maar wat is geluk? Ze verwachten het te vinden in hun werk, hun lichaam, de liefde, geld, de natuur, God. Als het geluk zich dan eindelijk aandient, bescheiden en kortstondig, missen ze het moment jammerlijk en laten het voorbij gaan. Toch gloort er ook hoop in Rotgeluk. Het laat ons glimlachen en werpt tegelijk een niets verhullend licht op de wereld die we rondom ons hebben opgetrokken. De hel zijn niet de anderen. De hel ben je gewoonlijk zelf.

Bijpassende Boeken en Informatie

Vlaamse Schrijfsters Boeken en Informatie
Recensies Nieuwe Boeken