De Zwolse lente Dolf Henneke Fotoboek van Zwolle ★★★★

De Zwolse lente Dolf Henneke Fotoboek van Zwolle

De Zwolse lente Dolf Henneke Fotoboek van Zwolle Recensie ★★★★

Alhoewel geboren in Amsterdam was Dolf Henneke de fotograaf die vooral actief was in Zwolle. Sterker nog hij kan gezien worden als de persfotograaf die de stad Zwolle portretteerde in de jaren van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. In 1943 ontvlucht Dolf Heineke een razzia waarbij de Duitsers mannen oppakten om voor de Arbeitseinsatz in Duitsland te worden ingezet. Hij komt terecht in Zwolle en besluit om daar te blijven wonen en zal er nooit meer weggaan. Al voor de Oorlog was hij werkzaam voor het Polygoon als afdrukker van persfoto’s die geleverd werden aan kranten en tijdschriften in Nederland er het buitenland. En tijdens de zomermaanden verdient Dolf Henneke wat bij als fotograaf in dierentuin Artis.

Een prachtig verhalend portret van een provinciestad tijdens de wederopbouw

Na de Oorlog wordt Dolf Henneke de eerste professionele persfotograaf van Zwolle. Zij het dat in de beginjaren zijn foto’s nog maar mondjes maat worden gebruikt. De kranten zijn nog niet zo gewend om veel van foto’s gebruik te maken. Om je een idee van de tijd te geven. Als Dolf Henneke een foto met flits maakt, wat hij trouwens zoveel mogelijk beperkt, wordt hete gebruikte flitslampje dat maar eenmalig gebruikt kan worden, apart in rekening gebracht. In de naoorlogse jaren tot aan zijn dood in 1976 brengt persfotograaf Henneke de ontwikkeling van de stad Zwolle en de belangrijke gebeurtenissen die er plaatsvinden in beeld. In het zeer verzorgd en mooi door Uitgeverij WBOOKS vormgegeven boek De Zwolse lente, ontstaat zo een zeer beeldend portret van Zwolle tijdens de wederopbouw. De meeste foto’s zijn op zichzelf niet erg spectaculair, maar vertellen, misschien wel juist daardoor, op mooie wijze het verhaal van de naoorlogse provinciestad Zwolle. De bijbehorende teksten, geschreven door Herman Aarts en Ari van Drielen, vervolmaken het fotoboek. Opvallende is hoe druk het op sommige foto’s is. We klagen nu wel eens over drukte en een vol land. Maar de drukte die bijvoorbeeld op een foto van een zomerse dag in het openluchtzembad van Zwolle is vastgelegd, zal je nu niet meer tegenkomen. Al is het maar omdat er anders met veiligheidsnormen wordt omgesprongen. De Zwolle lente is een prachtig fotoboek dat recht doet aan het werk van Dolf Henneke en niet alleen voor Zwollenaren interessant is maar voor iedereen die geïnteresseerd is in de periode van de wederopbouw in Nederland. De Zwolse lente Dolf Henneke Fotoboek van Zwolle is gewaardeerd met ★★★ (uitstekend). De foto’s zijn trouwens ook te bekijken op de tentoonstelling De Zwolse lente van 22 maart 2018 t/m 3 juni 2018 in het Academiehuis de Grote Kerk Zwolle. De toegang is gratis.

Recensie van Theo Jordaan

DE ZWOLSE LENTE
Dolf Henneke fotografeert de stad 1945-1976

– Titel: De Zwolse lente
– Schrijvers: Herman Aarts, Adri van Drielen (Nederland)
– Fotograaf: Dolf Henneke (Nederland)
– Soort boek: fotoboek van de stad Zwolle, geschiedenisboek
– Uitgever: WBOOKS
– Verschenen: maart 2018
– Omvang: 128 pagina’s
– Uitgave: Gebonden Boek (groot formaat)
– Prijs: € 19,95
– Waardering: ★★★ (uitstekend) Theo Jordaan

Inhoud De Zwolse Lente Dolf Henneke Fotoboek van Zwolle

Zwolle na de oorlog. Voor veel mensen een stilstaande, misschien zelfs slapende stad. Maar de foto’s van persfotograaf Dolf Henneke laten toch een genuanceerder beeld zien. Er wordt gewerkt aan de toekomst, er wordt cultuur bedreven, gesport. De Koningin komt op bezoek, een vierling wordt geboren. Er komen nieuwe wijken en de binnenstad wordt vernieuwd. De veranderingen die Zwolle ondergaat zijn essentieel voor de verdere ontwikkeling van de stad. Door de gemeentelijke herindeling van 1967 komt er extra ruimte in de stad. Er wordt een gezonde basis gelegd voor de uitzonderlijke groei en welvaart die de stad tot op de dag van vandaag doormaakt. De Zwolse lente. Dolf Henneke fotografeert de stad 1945-1976 geeft een caleidoscopisch en treffend beeld van een stad die zichzelf na de oorlog oppakt en weer tot bloei weet te brengen.

Bijpassende Boeken en Informatie

Boeken over Zwolle
Nieuwe Fotoboeken