Rinus Spruit Broeder schrijf toch eens Recensie Roman

Rinus Spruit Broeder schrijf toch eens Recensie Roman

Rinus Spruit Broeder schrijf toch eens Recensie Roman
Op 12 september 2017 is de nieuwe roman van de Zeeuwse schrijver Rinus Spruit – Broeder, schrijf toch eens! Het autobiografische karakter van de boeken van Rinus Spruit is altijd hoog. En dat is ook weer het geval bij Broeder, schrijf toch eens. Maar schijn kan bedriegen, het boek wordt niet voor niets roman genoemd. Nadat zijn moeder op hoge leeftijd is overleden gaat de verteller van de roman wonen in zijn geboortehuis in Nieuwdorp, Zeeland. Het huis is in 1937 gebouwd door zijn ouders en zij hebben er hun gehele leven gewoond.

Een melancholische, kleine roman die de vergankelijkheid op een mooie en poëtische wijze beschrijft
Hij vertelt hoe het is om in een huis te wonen midden op het Zeeuwse platteland. Hoe je de nabijheid van de elementen ervaart. Hoe de twee katten er een heerlijk leven hebben. Hoe de pachter het bij het huid behorende land dit bewerkt. Als er in het huis brieven worden gevonden van familieleden die aan het begin van de vorige eeuw wegtrokken uit Zeeland gaat de hoofdpersoon zich verdiepen in zijn eigen familiegeschiedenis. Hij probeert te achterhalen wat hun heeft bewogen weg te gaan, hoe het leven was in die tijd en welke echo’s er nog van in hem zelf doorklinken. Meer en meer komen herinneringen aan zijn vader en moeder naar boven. Als de tijd vordert en de verteller meer en meer last krijgt van lichamelijke mankementen, realiseert hij zich dat hij waarschijnlijk niet langer kan blijven wonen in het huis en afstand moet doen van de katten. Broeder, schrijf toch eens is een melancholische, kleine roman die de vergankelijkheid van de tijd en het leven op een mooie en poëtische wijze beschrijft. Natuurlijk zullen er zeer veel autobiografische elementen in de roman verscholen zitten, maar echt relevant is dat niet. Rinus Spruit heeft de gave om een mooi en persoonlijk verhaal te schrijven waarin het gewone, in zekere mate, toch ongewoon blijkt te zijn. Een mooie, subtiele roman waar de emotie langzamerhand boven komt drijven. Rinus Spruit – Broeder, schrijf toch eens is gewaardeerd met ★★★ (zeer goed).

Recensie van: Theo Jordaan

RINUS SPRUIT – BROEDER, SCHRIJFT TOCH EENS! INFORMATIE
– Titel: Broeder, schrijf toch eens!
– Schrijver: Rinus Spruit ♂ (Nederland)
– Soort boek: autobiografische roman, familieroman
– Uitgever: Cossee
– Verschijnt: 12 september 2017
– Omvang: 192 pagina’s
– Uitgave: Paperback
– Prijs: € 18,99
– Waardering: ★★★ (zeer goed)
…Meer Informatie en Bestellen >

Rinus Spruit – Broeder, schrijf toch eens! Recensie Roman
Zodra de nieuwe roman van Rinus Spruit – Broeder, schrijf toch eens! gelezen is door een van onze redacteuren, kun je hier de recensie, boekbespreking en beoordeling vinden.

Flaptekst Rinus Spruit – Broeder, schrijf toch eens!
Rinus Spruit woont weer in zijn ouderlijk huis in Nieuwdorp, Zeeland. Hij werkt in de tuin, drinkt koffie in de keuken met zijn buurman en zorgt voor de katten. Maar nu zijn ouders er niet meer zijn, komen vragen in hem op, is de nieuwsgierigheid naar het verleden groter dan ooit. Hij haalt dozen met oude brieven, foto’s en documenten van de zolder en duikt in de fascinerende geschiedenis van zijn familie. Veel is nieuw en raadselachtig. Wie was zijn overgrootmoeder Catharina? Waarom is zij als jonge dienstmeid vanuit Zeeland naar Antwerpen vertrokken? En wat deden die twee zussen van zijn vader in godsnaam in Amerika? Spruit reist naar verre familie in Vlaanderen en gaat op onderzoek uit. Wat doet de herinnering met ons? En welke invloed heeft het verleden op het levensgeluk nu? Rinus Spruit maakt in deze persoonlijke roman een balans op. Met zijn geboortegrond als leidmotief.

Bijpassende Boeken en Informatie
Nieuwe Boeken September 2017
Nieuwe Nederlandse Romans
Zeeuwse Schrijvers en Schrijfsters Boeken en Informatie