Miranda Doyle A Book of Untruths Recensie

Miranda Doyle A Book of Untruths Recensie

Miranda Doyle A Book of Untruths Recensie Waardering ★★★
Dit boek is een wetenschappelijke studie over liegen, compleet met noten, geïllustreerd met de jeugdherinneringen van Miranda zelf. Ze schrijft zelf al dat haar broers hun opvoeding allemaal anders herinneren. Elk hoofdstuk is gebaseerd op een leugen verteld aan of door Miranda Doyle. Haar Ierse vader John Francis Doyle komt er op 28-jarige leeftijd achter dat zijn vader is overleden, terwijl hij dacht dat hij was omgekomen bij zijn werk als vuurtorenwachter toen John 3 jaar oud was. Zijn moeder heeft haar kinderen verteld dat ‘hij was meegenomen’ en durfde niet te vertellen dat hij in het gekkenhuis zat. Door studie ontworstelt hij zich aan de armoede van het eenoudergezin en trouwt met Pat en ze krijgen een zoon Adrian. Het is te gevaarlijk om nog een kind te krijgen en John regelt (waarschijnlijk alleen) een adoptie: Sean. Kort daarna sterft Pat na het weghalen van een maagzweer. Heel snel vind de jonge weduwnaar met twee kinderen een nieuwe echtgenote en nieuwe moeder: Maureen. Zij komt uit Schotland heeft ook een heftige jeugd gehad. Samen krijgen ze Miranda en Ed. Maar ze worden nooit een echt gezin. In Edinburgh, Saudi Arabië en op kostschool in Schotland groeien de kinderen op, maar hoe ouder ze worden realiseren ze zich dat er veel dingen niet kloppen. Miranda schrijft daar dus over.

Zoektocht naar de rol van de leugen in fascinerende memoires
Het boek begint met de eerste leugen. “Ik heb het niet gedaan”. Iedereen herkent dit. In deze herinnering gaat het over de vraag wie de schroeivlekken heeft gemaakt op het nieuwe keukenzeil. Ed is nog geen drie en snapt nog niet dat er wordt verwacht dat hij liegt. Hij begint vreselijk te brullen. Vader straft de zondebok Sean. Geen van de drie kinderen heeft toegegeven. ’Getalenteerde leugenaars scoren hoog op een lijst vragen die zijn samengesteld door Ruben Gur en Harold Sackheim in 1974.’ Zij antwoorden vaker negatief dan positief op de twintig vragen of ze mogelijk zeer beschamende dingen hebben gedaan, bijvoorbeeld het hebben van haatgevoelens voor hun ouders of seksuele praktijken.’ ‘ Zij zijn echter succesvoller op school, werk en in de liefde.’ Steeds worden de psychologische theorieën en studies geïllustreerd met de persoonlijke verhalen van de schrijfster. Dit zijn zeer goed geschreven, vaak pijnlijke memoires, die het lezen meer dan waard zijn. Je kunt je daarna nog verdiepen in de studies waaruit haar gegevens komen. A Book of Untruths is gewaardeerd met ★★★ (zeer goed).

MIRANDA DOYLE A BOOK OF UNTRUTHS INFORMATIE
– Titel: A Book of Untruths
– Schrijfster: Miranda Doyle ♀ (Engeland)
– Soort boek: memoires, psychologieboek
– Taal: Engels
– Uitgever: Faber & faber
– Verschenen: 1 juni 2017
– Omvang: 272 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Gebonden Boek / Ebook
– Waardering: ★★★ (zeer goed) Lia Sluijs
…Meer Informatie en Bestellen >

Flaptekst Miranda Doyle A Book of Untruths
A Book of Untruths is a family story told through a series of lies. Each short chapter features one of these lies and each lie builds to form a picture of a life-Miranda Doyle’s life as she struggles to understand her complicated family and her own place within it. This is a book about love, family and marriage. It is about the fallibility of human beings and the terrible things we do to one another. It is about the ways we get at-or avoid-the truth. And it is about storytelling itself: how we build a sense of ourselves and our place in the world. A Book of Untruths is a surprising, shocking and invigorating book that edges towards the truth through an engagement with falsehood. It brings questions to its readers; not answers.

Bijpassende Boeken en Informatie
Nieuwe Psychologie Boeken
Nieuwe Levenskunst Boeken
Boekrecensies Oktober 2017