Jørn Lier Horst Rode sneeuw Recensie Noorse Thriller

Jørn Lier Horst - Rode sneeuw (Recensie Noorse Thriller, Wisting kwartet)

JØRN LIER HOLST – RODE SNEEUW RECENSIE (NOORSE THRILLER, WISTING KWARTET)
De nieuwe Noorse thriller van Jørn Lier Horst – Rode sneeuw met als hoofdpersoon inspecteur William Wisting en die deel uitmaakt van het zogenaamde Wisting Kwartet, verschijnt in oktober 2016 bij Uitgeverij A.W. Bruna. Op deze pagina zijn de Jørn Lier Horst – Rode sneeuw recensie informatie en bestelmogelijkheden te vinden

– Titel: Rode sneeuw
– Reeks: Wisting Kwartet, Inspecteur William Wisting
– Schrijver: Jørn Lier Horst ♂ (Noorwegen)
– Genre: misdaadroman, Noorse thriller
– Origineel: Vinterstengt (2011)
– Nederlandse vertaling: Kim Snoeijing
– Uitgever: A.W. Bruna
– Verschijnt: 18 oktober 2016
– Omvang: 384 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 19,99 / € 9,99
– Oordeel redactie: +++ (zeer goed)
…Meer Informatie en Boek Bestellen >

Jørn Lier Horst – Rode sneeuw Recensie
Rode sneeuw is de thriller waarmee de Noorse schrijver Jørn Lier Horst definitief internationaal doorbrak. Alhoewel uitgeverij A.W. Bruna de misdaadroman presenteert als deel één van het Wisting-kwartet is het in werkelijkheid deel zeven van de reeks boeken met politie-inspecteur William Wisting in de hoofdrol. Gelukkig wordt dit gegeven niet verborgen gehouden. In de inleiding van Rode sneeuw wordt in het kort uitgelegd wat er aan dit boek vooraf ging. Rode sneeuw is trouwens niet het eerste boek uit de Wisting-reeks dat in het Nederlands is vertaald. Het tweede deel in de reeks; Toen Felicia verdween (Felicia vorsvant, 2005) en het derde deel Als de zee zwijgt (Når havet stilner, 2006) zijn al eerder in Nederlandse vertaling verschenen bij Uitgeverij Q. Je kunt dus zeggen dat met Rode sneeuw opnieuw getracht wordt om Jørn Lier Horst bij het Nederlandse lezerspubliek te introduceren.

Rode sneeuw, een echte Scandinavische thriller
Rode sneeuw is een thriller die echt staat in de traditie van Scandinavische thrillers waarin een geloofwaardige hoofdpersoon wordt opgevoerd. Wisting is een man van middelbare leeftijd die enigszins door het leven getekend is. Hij wordt geconfronteerd met een moord in een zomerhuis aan zee terwijl de winter aanvangt. In de nabijheid van de vakantiewoning bevindt zich ook het door Wisting geërfde zomerhuis. Zijn dochter trekt hier tijdelijk in omdat zij relatieproblemen heeft met haar vriend. Rondom deze gegevens ontspant zich een verhaal waarin steeds duidelijker toevalligheden en onderlinge verbanden een rol blijken te spelen. De kwaliteit van Jørn Lier Horst – Rode sneeuw is vooral te vinden in de natuurbeschrijvingen, mooie sfeertekeningen en overpeinzingen van de hoofdpersoon. Maar in de roman is ook zeker sprake van geleidelijke opbouw van spanning en eindigt met een enigszins verrassende apotheose. Al met al is Jørn Lier Horst – Rode sneeuw een vakkundig geschreven, zeer leesbare thriller, zeker voor de liefhebber van Sandinavische misdaadromans, en smaakt naar meer. Jørn Lier Horst – Rode sneeuw krijgt +++ (zeer goed)

Inhoud Jørn Lier Horst – Rode sneeuw
Het kustlandschap is die herfst in een dichte mist gehuld, van de vakantiehuisjes aan het loodgrijze water zijn de luiken gesloten. Ove Bakkerud is van plan om hier nog eenmaal een rustig weekend door te brengen voordat alles voor de winter wordt gesloten. Hij treft zijn huisje echter in chaos aan, alles is door inbrekers vernield. En in het naastgelegen huisje ligt een ernstig mishandelde, dode man. Inspecteur William Wisting heeft al eerder groteske moorden meegemaakt. Maar de wanhoop waarvan hij deze herfst in Stavern getuige is, is nieuw voor hem. Alsof iemand alles te winnen en heel weinig te verliezen heeft.

Bijpassende Informatie
Jørn Lier Horst – Jachthonden (juni 2017)
Noorse Schrijvers Schrijfsters Boeken en Informatie
Nieuwe Thrillers 2016 Overzicht
Nieuwe Boeken Oktober 2016

Recensie van: Theo Jordaan