Salomon Krioonenberg Spiegelzee Recensie

Salomon Kroonenberg - Spiegelzee Recensie

Salomon Kroonenberg – Spiegelzee Recensie Informatie
In februari 2017 verschijnt het nieuwe non-fictieboek van Salomon Krioonenberg – Spiegelzee, de zeespiegelgeschiedenis van de mens bij Uitgeverij Atlas Contact. Op deze pagina kun je de Salomon Kroonenberg – Spiegelzee recensie informatie boekbespreking en bestemogelijkheden vinden.

– Titel; Spiegelzee
– Schrijver: Salomon Kroonenberg (Nederland)
– Soort boek: non-fictieboek, populair wetenschappelijk boek
– Uitgever: Atlas Contact
– Verschijnt: februari 2017
– Omvang: 288 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 21,99 / € 14,99
– Oordeel redactie: ++++ (uitstekend) Theo Jordaan
…Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >

Salomon Kroonenberg – Spiegelzee Recensie
Met Spiegelzee heeft Saolomon Kroonenberg een nuancerend en zeer verhelderend boek geschreven over zeespiegelstijging. Zeker in deze tijden waarin de discussie over de gevolgen van klimaatveranderingen soms op hoge toon wordt gevoerd is de behoefte aan goede inhoudelijke informatie en historisch perspectief broodnodig. En dat is precies was Salomon Kroonenberg met Spiegelzee doet. Hij vertelt het verhaal van zeespiegelveranderingen sinds mensenheugenis (en zelfs ervoor) op basis van vele tientallen onderzoeken die in de afgelopen tweehonderd jaar zijn gedaan door wetenschappers op allerlei plekken in de wereld.

Spiegelzee, een fascinerend en genuanceerd boek over zeespiegelstijging en -daling
Het verhaal van de zeespiegelveranderingen blijkt zeer interessant en gecompliceerd. Alhoewel de zeespiegel in de afgelopen 6000 jaar behoorlijk stabiel is geweest, hebben onze verre voorouders met zeer grote zeespiegel stijgingen en dalingen te kampen gehad. Spiegelzee vertelt in een heldere en duidelijke stijl, zoals we van Salomon Kroonenberg gewend zijn, hoe onze verre voorouders in staat zijn geweest zich hierop elke keer op nieuw te kunnen aanpassen. naast deze verhalen gaat Kroonenberg ook in op het onderzoek naar de oorzaken van zeespiegelstijging en -daling. Fascinerend is hoeveel factoren er invloed zouden kunnen hebben op dit fenomeen. En dat er nog te veel open eindjes zijn om zomaar te kunnen veronderstellen dat de huidige uitstoot van C02, veroorzaakt door de mens, de zeespiegel extreem zal doen stijgen. Al met al zet Spiegelzee het fenomeen van zeespeigelstijging en -daling in een interessant en veel breder historisch en wetenschappelijk perspectief. Het nuanceert, zet aan tot nadenken, is feitelijk en nergens moraliserend. Het goed geschreven wetenschappelijk boek dat ook zonder wetenschappelijke kennis zeer goed leesbaar is. Spiegelzee van Salomon Kroonenberg wordt bedoordeeld met ++++ (uitstekend).

Flaptekst en inhoud Salomon Kroonenberg – Spiegelzee
Wie zich zorgen maakt over een stijgende zeespiegel, vergeet dat de mensheid zoiets al eerder heeft meegemaakt. Zo’n 120.000 jaar geleden stond de zeespiegel zes meter hoger dan nu, en lag Amersfoort aan zee. In het koudste deel van de laatste ijstijd, 20.000 jaar geleden, stond hij juist 120 meter lager, en lag de Noordzee droog. De stijging die door het afsmelten van de ijskappen daar weer op volgde ging soms wel twintig keer zo snel als nu. Onze voorouders hebben onvoorstelbare zeespiegelveranderingen meegemaakt, die grote gevolgen voor hun leefmilieu hadden. Salomon Kroonenberg vertelt in Spiegelzee op toegankelijke wijze welke oorzaken daaraan ten grondslag liggen en hoe we dat te weten zijn gekomen. De laatste zesduizend jaar is onze zeespiegel eigenlijk redelijk stabiel, en wereldwijde peilschaalmetingen van de laatste eeuw laten nog geen versnelling zien. Wie inziet hoe inventief onze voorouders zich met weinig middelen aan zeespiegelveranderingen aanpasten, hoeft niet bang te zijn dat wij dat in de toekomst niet ook zelf zouden kunnen.

Bijpassende Boeken en Informatie
Salomon Kroonenberg Boeken en Informatie
Nieuwe Populair Wetenschappelijke Boeken
Nieuwe Boeken Februari 2017