Aaldrik Pot Barbara de Beaufort De onsterfelijke nachtegalen Recensie

Aaldrik Pot Barbara de Beaufort De onsterfelijke nachtegalen Recensie Waardering en Informatie. In februari 2018 is bij Uitgeverij Kleine Uil het natuurdagboek van Aaldrik Pot Barbara de Beaufort De onsterfelijke nachtegalen verschenen. Op deze pagina kun je de Aaldrik Pot & Barbara de Beaufort De onsterfelijke nachtegalen recensie waardering en informatie lezen.

Aaldrik Pot Barbara de Beaufort De onsterfelijke nachtegalen Recensie

Aaldrik Pot Barbara de Beaufort De onsterfelijke nachtegalen Recensie

In 2017 schreven de vrienden Aaldrik Pot en Barbara de Beaufort een natuurdagboek in briefvorm naar elkaar. Bijna elke dag wordt de natuur om hen heen geobserveerd, becommentarieerd en befilosofeerd. Voor Aaldrik is dat de zanderige grond van Norg (bij Assen en Veenhuizen), voor Barbara is dat haar weelderige tuin op de Groningse klei van Zandeweer. Aaldrik schrijft over de slechtvalken en hun nest in de kantoortoren waarop hij uitzicht heeft vanaf zijn kantoorbureau (hij noemt zichzelf schertsend de kantoorboswachter als hij vindt dat hij teveel binnen zit – hij werkt bij Staatsbosbeheer), de dassenburchten die hij onderzoekt en de immer doorgaande zoektocht naar nachtegalen – waar zijn ze toch? Zijn schrijfstijl is meestal observerend, soms wetenschappelijk: niet verwonderlijk als je zijn achtergrond kent. Barbara is meer filosofisch van aard en observeert met name haar eigen tuin op een meer gevoelige manier. De hazen in haar tuin, de vink die steeds maar weer tegen haar raam opvliegt: ze beziet ze met emotie en biedt zo een mooi tegenwicht voor Aaldriks blik.

Door de mooie beschouwingen krijg je meer oog voor de natuur om je heen

Het mooie van de beschouwingen van deze natuurliefhebbers is dat je zelf ook meer oog krijgt voor de natuur om je heen. In mijn geval zag ik een houtduif een kauw wegjagen, koolmeesjes brutaal een nest boven mijn hoofd bouwen en hoorde ik een musje hemeltergend lang fluiten, op zoek naar een partner. Leuk dat een boek dat kan doen. Beide schrijvers weten veel over de Nederlandse natuur. Misschien soms wel een beetje teveel. Om echt te genieten van dit boek heb je als lezer best wel wat achtergrondkennis nodig. Daarbij komt dat het weliswaar interessant is om de veranderende seizoenen op twee verschillende plekken te bekijken, maar de verschillen zijn klein en de seizoensveranderingen gaan langzaam. Dat maakt dit boek een traag boek – niet per se bedoeld om achter elkaar uit te lezen, maar om langzaam grazend en grasduinend tot je te nemen. Aaldrik Pot & Barbara de Beaufort – De onsterfelijke nachtegalen is gewaardeerd met ★★★★★ (zeer goed).

Recensie van Annika Brandenburg

Aaldrik Pot & Barbara de Beaufort – De onsterfelijke nachtegalen

  • Titel: De onsterfelijke nachtegalen
  • Schrijvers: Aaldrik Pot, Barbara de Beaufort (Nederland)
  • Soort boek: natuurdagboek
  • Uitgever: Kleine Uil
  • Verschenen: februari 2018
  • Omvang: 224 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Prijs: € 18,50 / € 9,99
  • Waardering★★★★★ (zeer goed) Annika Brandenburg

Bijpassende Boeken en Informatie