Alex T. Smith – De Grompus

Alex T. Smith De Grompus en zijn gluiperige, gruwelijke kerstplan. Op 1 november 2023 verschijnt het kerstboek voor kinderen voor  lezers van 8 jaar en ouder. Je kunt hier informatie over de inhoud van het boek lezen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de boekbespreking en recensie van De Grompus, geschreven door Alex T. Smith.

Alex T. Smith De Grompus

Alex T. Smith is op 2 augustus 1985 geboren in Coventry, Warwickshire, Engeland. In 2006 studeerde hij af aan de Coventry University als tekenaar en illustrator.

Sinds 2009 publiceert hij met grote regelmaat kinderboeken waaraan hij als illustrator, schrijver of beiden heeft gewerkt. De Grompus en zijn gluiperige, gruwelijke kerstplan is het eerste boek van Alex T. Smith  dat in Nederlandse vertaling wordt uitgegeven.

Recensie van De Grompus van Alex T. Smith

De Grompus is het zat! Al die vrolijkheid (herrie), lichtjes (te fel), sneeuw (te koud). Kerstmis staat bovenaan de lijst van álle dingen die De Grompus helemaal niet leuk vindt (en dat zijn er nog al wat). Als tot overmaat van ramp het laatste spruitje voor zijn neus wordt weggekocht, maakt hij een plan. Het zal je misschien verbazen, maar spruitjes staan juist hoog op de lijst van dingen waar De Grompus van houdt. Het is een vrij kort lijstje. Dat wel. Maar als hij geen spruitjes kan eten, loopt zijn emmer over en bedenkt hij een plan. Een gluiperig, gruwelijk kerstplan, om kerstmis te stoppen. Nadat hij een ravage achter heeft gelaten in zijn dorp – hij moest zijn woede ergens op afreageren – reist hij af naar de Noordpool om daar eigenhandig het kerstfeest te saboteren. Onderweg ontmoet hij een wollig, klein konijntje. En die ontmoeting zet een rij gebeurtenissen in gang die hij van tevoren nooit had kunnen bedenken.

De Grompus en zijn gluiperige, gruwelijke kerstplan is misschien wel één van de mooiste kerstboeken die ik ooit gelezen heb! Het ademt in alles kerstsfeer. Misschien  niet zoals een Hallmark kerstkaart, maar meer de Scandinavische vibe. Kou, natuur, kleine dorpjes en gemeenschappen. Je krijgt gelijk zin om met een Noorse kersttrui en een kop chocomel met slagroom verder te lezen. Even was ik bang een soort The Grinch te lezen te krijgen. Die film met Jim Carrey in de hoofdrol. En hoewel De Grompus en The Grinch duidelijke overeenkomsten hebben, zijn de verhalen verder verschillend. Een aangename verrassing. De Grompus is in al zijn boosheid eigenlijk heel aandoenlijk. Zijn gedachten worden vreselijk grappig en levendig verwoord. Smith tekent met zijn zinnen De Grompus voor je uit, zodat je hem ziet stampvoeten, tieren en mopperen.

De prachtige illustraties dragen daar zeker aan bij en passen perfect bij de teksten. De Grompus is eigenlijk heel koddig, met zijn enorme ronde buik, hoofd zonder nek, lange armen en bizar kleine beentjes. En niet te vergeten, met zijn te korte, lievelingstrui: een rode trui met spruitjes. Gaandeweg leert De Grompus wat kerst allemaal kan betekenen, en voelt hij zich onverklaarbaar vreemd. Het vrolijke konijntje dat met hem meereist, geeft een leuke interactie. Het konijntje is de onschuld ten top, vrolijk, energiek en blij. Kortom, alles wat De Grompus niet lijkt te zijn.

Voor een sfeervol, prachtig vertelt kerstverhaal met ontzettend veel humor en mooi illustraties, móet je bij De Grompus zijn. Een verhaal vol vriendschap, warmte en avontuur, meesterlijk geschreven door Alex T. Smith. Wat mij betreft hét kerstboek van dit jaar! Gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (uitmuntend).

Recensie van Jolien Dalenberg


Alex T. Smith De Grompus

De Grompus

en zijn gluiperige, gruwelijke kerstplan

 • Auteur: Alex T. Smith (Engeland)
 • Soort boek: kinderboek (8+ jaar), kerstboek
 • Origineel: The Grumpus (2022)
 • Nederlandse vertaling: Johanna Rijnbergen
 • Uitgever: Lemniscaat
 • Verschijnt: 1 november 2023
 • Omvang: 176 pagina’s
 • Uitgave: gebonden boek
 • Prijs: € 17,99
 • Boek bestellen bij: Bol / Libris
 • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (uitmuntend)

Flaptekst van het kerstboek voor kinderen van Alex T. Smith

Nog nooit werd je zo vrolijk van een mopperkont. Geïnspireerd door de Krampus met een vleugje van de Grinch heeft Alex T. Smith een verrukkelijk chagrijnige mopperkont bedacht, die, als zijn favoriete spruitjes zijn uitverkocht, maar één ding wil: Kerstmis stoppen. Dus gaat hij op weg naar de Noordpool om de Kerstman een lesje te leren.

Het vervolg is een avontuur dat zich niet laat navertellen.

“Een buitengewoon hilarisch, vertederend verhaal dat alle kenmerken vertoont van een kerstklassieker. Onze zesjarige kwam regelmatig niet meer bij van het lachen terwijl we voorlazen en de fantastische illustraties het verhaal tot leven wekten. Dit was een boek waarbij we echt niet konden wachten tot het weer avond was om verder te lezen.”(The Independent)

Bijpassende boeken