Alfred Birney De fenomenale meerval Recensie ★★★★

Alfred Birney De fenomenale meerval Recensie

Alfred Birney De fenomenale meerval Recensie ★★★★ Uitstekend

Op 20 februari 2018 verschijnt het nieuwe boek van Alfred Birney – De fenomenale meerval en andere verhalen bij Uitgeverij De Geus. Na het succes van de terecht met de Libris Literatuurprijs bekroonde roman De tolk van Java (★★★★★ uitmuntend) heeft Uitgeverij De Geus besloten om een boek uit te brengen met de beste verhalen van Alfred Birney. Het zijn verhalen die op één uitzondering na al eerder zijn verschenen. Maar omdat deze verhalen voor velen aan de aandacht zijn ontsprongen, is dit een zeer terecht beslissing. Hieronder kun je de Alfred Birney De fenomenale meerval recensie lezen

Prachtige verzameling van de beste verhalen van Alfred Birney

Na zo’n dertig jaar in relatieve anonimiteit te hebben geschreven, werd De tolk van Java van Alfred Birney vorig jaar volkomen terecht bekroond met de Libris literatuurprijs. Voor velen zal het zo zijn dat de schrijver Alfred Birney uit het niets deze roman heeft gepubliceerd. Echter niets is minder waar. Al enige tientallen jaren is schrijver Alfred Birney actief. Sterker nog veel van zijn eerdere werk heeft niet of nauwelijks de aandacht gekregen die het verdient. Ook zijn vroegere werk bevat een aantal pareltjes. In de fenomenale meerval is twintigtal van zijn eerder verschenen verhalen gebundeld die door Alfred Birney zelf geselecteerd zijn. En tussen deze verhalen is een aantal werkelijk prachtige verhalen te vinden. Opvallend is ook hoe in deze verhalen de prachtige stijl van Alfred Birney die in De tolk van Java tot volle wasdom is gekomen, al in hoge mate aanwezig is. De zoektocht naar de liefde die meestal onbereikbaar blijft is de kern van veel van zijn verhalen. Hier en daar kun je ook al vingeroefeningen ontdekken voor zijn latere meesterwerk als Alfred Birney schrijft over zijn ervaringen in het internaat in Voorschoten. En ja, de mysterieuze zoetwatervis de meerval figureert in veel van de verhalen en vormt zo een bijzondere rode draad in deze prachtige verhalenbundel. Het is volkomen terecht dat Uitgeverij De Geus deze verhalen een nieuw leven heeft gegeven. Alfred Birney – De fenomenale meerval en andere verhalen is gewaardeerd met ★★★ (uitstekend).

Recensie: Theo Jordaan

ALFRED BIRNEY – DE FENOMENALE MEERVAL EN ANDERE VERHALEN

– Titel: De fenomenale meerval en andere verhalen
– Schrijver: Alfred Birney (Nederland)
– Soort boek: verhalen
– Uitgever: De Geus
– Verschenen: 20 februari 2018
– Omvang: 288 pagina’s
– Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
– Prijs: € 21,99 / € 11,99
Waardering★★★ (uitstekend) Theo Jordaan

Flaptekst Alfred Birney – De fenomenale meerval

Het winnen van de Libris Literatuur Prijs 2017 maakte dat Alfred Birney na dertig jaar schrijverschap door een breed lezerspubliek werd ontdekt. Zijn aan het Indische verleden gerelateerde romans en novellen stroomden samen in de machtige rivier die De tolk van Java werd. De verhalen in deze bundel zijn even fascinerend als de fenomenale meerval die als een rode draad door de teksten zwemt. Het verlangen naar liefde en het raadsel van de vrouw beschrijft Alfred Birney vanuit steeds weer verrassende invalshoeken. Hij laat de lezer een glimp van het geheim zien, zonder het prijs te geven.

Bijpassende Boeken en Informatie

Alfred Birney – De tolk van Java
Alfred Birney Boeken Recensies
Nieuwe Boeken 2018 Overzicht