De tolk van Java Alfred Birney Libris Literatuur Prijs 2017

De tolk van Java -Alfred Birney Libris Literatuur Prijs 2017

DE TOLK VAN JAVA LIBRIS LITERATUUR PRIJS
Alfred Birney heeft op maandagavond 8 mei 2017, volkomen terecht, de Libris Literatuur Prijs 2017 toegekend gekregen voor zijn roman De tolk van java.

– Schrijver: Alfred Birney (Nederland)
– Genre: familieroman, oorlogsroman
– Uitgever: De Geus
– Verschenen: 1 maart 2016
– Omvang: 541 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Gebonden Boek / Ebook
– Prijs: € 19,99 / € 22,50 / € 6,99
– Libris Literatuur Prijs: 2017
– Oordeel redactie: +++++ (uitmuntend) Theo Jordaan
…Meer Informatie en Bestellen >

Recensie De Tolk van Java van Alfred Birney
Met De tolk van Java heeft Alfred Birney een zijn beste roman tot nu toe geschreven. Een roman waarin een zoon zijn gewelddadige vader probeert te begrijpen die onder andere hem en zijn moeder mishandelde. In het eerste gedeelte van de soms schokkend gewelddadige, aangrijpende en zeer goed geschreven roman worden fragmenten van de ervaringen van de vader afgewisseld met het commentaar van de zoon…lees verder >

Flaptekst roman De tolk van Java van Alfred Birney
Voor een Helmondse schoenmakersdochter, een Indische voormalige oorlogstolk en hun zoon – de verteller – bestaat er geen heden. Er is alleen een belast verleden: de jeugd van de moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog in Brabant; de jeugd van de vader, die na de oorlog van Oost-Java naar Nederland vlucht; en de jeugd van de verteller die, geterroriseerd door zijn paranoïde vader, zijn tienerjaren op een internaat doorbrengt. Jarenlang zal hij zijn ouders achtervolgen met vragen over de oorlog, die ook hij als een zware last met zich meedraagt. Hun verhalen zijn spannend, hilarisch, gruwelijk, treurig en rauw. Hun onderlinge verhouding is afwijkend: ze zijn eerder tot elkaar veroordeeld dan dat ze een liefhebbende band hebben, met de herinnering als hun gezamenlijke vijand.

Gerelateerde Informatie
Alfred Birney Boeken Informatie en Recensies
Alfred Birney – De fenomenale meerval (februari 2018)
Nederlandse Schrijvers Informatie en Boeken
Nieuwe Boeken 2016