George Saunders Lincoln in de Bardo Recensie

George Saunders Lincoln in de Bardo Recensie Waardering ★★★★★

George Saunders Lincoln in de Bardo Recensie Waardering ★★★★★
Bar do betekend in het Tibetaans ‘tussen twee’ De term komt uit het Tibetaanse boeddhistische dodenboek. Mensen die nog niet klaar zijn met hun vroegere leven blijven daar tot ze ‘heengaan’. Hans Vollmann en Roger Bevins de derde vertellen de meeste gebeurtenissen in deze tussenwereld. De historische feiten komen van allerlei (fictieve?) bronnen rondom president Lincoln in Washington. De ooggetuigen vertellen soms tegengestelde feiten over Lincoln, zijn handelen in de burgeroorlog, het ziekbed en begrafenis van Willie.

Originele historische roman wint terecht de Man Booker Prize van 2017
De overledenen zien eruit zoals ze dood zijn gegaan. Roger Bevins de derde heeft zijn polsen doorgesneden en Hans Vollmann is steeds in staat van opwinding. De overledenen hebben ook hun slechte eigenschappen, trauma’s en eigenaardigheden meegenomen. Ze praten met elkaar over hun vroegere leven en de meeste kennen Lincoln niet en iemand legt uit dat dat nu de president is. Om allerlei redenen zijn ze nog niet klaar met hun vroegere leven. Soms zijn er bloeiende-licht-materie-verschijnselen en neerfladderende kleding als iemand erin berust dat het goed is geweest. Er zijn een moeder en dochter, die beiden overleden in het kraambed. Er zijn slaven in een massagraf, slachtoffers van een treinongeluk, maar ook vrolijke vrijgezellen. President Lincoln verstoort hun bestaan op begraafplaats Oak Hill onder grote belangstelling (zonder dat hij zich er bewust van is), omdat ze zo kans zien terug te gaan naar hun vroegere bestaan. Doordat Hans en Roger in het lichaam gaan zitten van de rouwende vader weten ze dat hij denkt dat Willie ‘in een stralend oord is, vrij van lijden.’ Dus ze willen dat Willie dat weet zodat hij kan heengaan. Geloof me dat George Saunders dit veel beter kan vertellen. George Saunders – Lincoln in de Bardo is gewaardeerd met de maximale ★★★★★ (uitmuntend).

Recensie van Lia Sluis

GEORGE SAUNDERS LINCOLN IN DE BARDO
– Titel: Lincoln in de Bardo
– Schrijver: George Saunders ♂ (Verenigde Staten)
– Soort boek: historische roman, sociale roman
– Origineel: Lincoln in the Bardo (14 februari 2017)
– Nederlandse vertaling: Niek Miedema
– Uitgever: De Geus
– Verschenen: 10 oktober 2017
– Omvang: 352 pagina’s
– Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
– Prijs: € 22,50
– Bijzonderheden: winnaar Booker Prize 2017
– Waardering: ★★★★★ (uitmuntend) Lia Sluijs
…Meer Informatie en Bestellen >

Flaptekst George Saunders – Lincoln in de Bardo
In februari 1862, twee dagen na zijn dood, wordt de elfjarige Willie Lincoln bijgezet op een begraafplaats in Washington. Die nacht bezoekt zijn rouwende vader, president Abraham Lincoln, de marmeren crypte. Nog een laatste keer wil hij tijd doorbrengen met het lichaam van zijn zoon. Op dezelfde begraafplaats dolen ook talloze geesten rond, mensen van allerlei allooi, die één ding gemeen hebben: ze kunnen nog geen afscheid van het leven nemen. Het bezoek van Lincoln veroorzaakt grote opwinding onder hen. Is er misschien toch een mogelijkheid om terug te keren naar die andere plek? Een met veel humor en empathie geschreven ontroerend verhaal over rouw, loslaten en acceptatie.

Meer Boeken en Informatie
Booker Prize 2017 Boeken en Schrijvers
Nieuwe Boeken Oktober 2017
Boekrecensies November 2017