Bert Schierbeek – Het boek ik

Bert Schierbeek Het boek ik roman uit 1951 recensie en informatie. Op 6 juni 2021 verschijnt naar aanleiding van de biografie van Bert Schierbeek bij Uitgeverij De Bezige Bij de heruitgave van zijn beroemde roman uit 1951.

Bert Schierbeek Het boek ik recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van de Nederlandse roman uit 1951 Het boek ik, de biografie van Bert Schierbeek. Het boek is geschreven door Beet Schierbeek. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van deze beroemde Nederlandse roman.

Bert Schierbeek Het boek ik Roman uit 1951

Het boek ik

  • Schrijver: Bert Schierbeek (Nederland)
  • Soort boek: Nederlandse roman
  • Eerste druk: 1951
  • Uitgever heruitgave: De Bezige Bij
  • Verschijnt: 10 juni 2021
  • Omvang: 176 pagina’s
  • Uitgave: Paperback 
  • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol

Flaptekst van de roman uit 1951 van Bert Schierbeek

Het boek Ik is het beroemdste werk van Bert Schierbeek, het prozapronkstuk van de Beweging van Vijftig. In 1951 wist de conservatieve literaire kritiek zich geen raad met dit boek, dat vele grenzen overtreedt. Waar is de plot? Wat is de rode draad? Wie is de hoofdpersoon? En is dit eigenlijk wel een roman? Willem Frederik Hermans was een van de weinigen die er toen al het literaire belang en de zeggingskracht van inzag.

Het boek Ik laat zich nog het best omschrijven als een dubbel reisverhaal: een tocht langs de betekenisvolle plekken in Schierbeeks jeugd en een rondgang langs universele thema’s als geloof, hoop en liefde. Het resultaat is een associatief geheel van autobiografie en scheppingsverhaal waarin de veelvuldige betekenis van het woord ‘ik’ centraal staat.

De tekst zit vol woordklankspelletjes, opmerkelijke stijlfiguren en bewust ontspoorde zinnen. Schierbeek liet zich niet leiden door heersende literaire en grammaticale regels, wisselde typografieën af en beperkte zich niet tot zijn moedertaal. Voor een experimentele roman was Het boek Ik een enorm verkoopsucces, met in totaal meer dan 30.000 verkochte exemplaren.

Bijpassende boeken en informatie