Paul Baaijens Matchday Engels Voetbal in Londen

Paul Baaijens - Matchday Recensie Boek over Engels voetbal in Londen

Paul Baaijens – Matchday Recensie Boek over Engels voetbal in Londen
Paul Baaijens is gek op het Engels voetbal en dan vooral over de beleving van het voetbal in Londen. De Engelse hoofdstad is de stad met de meeste professionele voetbalclubs ter wereld en heeft hierdoor ook een zeer groot aantal voetbalstadions. Na een bezoek aan een Engelse voetbalwedstrijd samen met zijn vader raakt Paul Baaijens definitief in de greep van het voetbal in Engeland en in Londen in het bijzonder. Hij bezoekt alle stadions van de voetbalclubs die spelen in één van de vier prof-clubs in de metropool Londen en doet hiervan verslag in Matchday!

Matchday! is het boek van een verzamelaar van Engels voetbal
Paul Baaijens is vooral geïnteresseerd en gefascineerd door de Engelse voetbalcultuur, de tradities van de voetbalsupporters en de sfeer in en rond de stadions. Door wedstrijden te bezoeken samen met de Engelse voetbalsupporters weet hij diep door te dringen in de voetbalbeleving in Londen. Zijn beschrijvingen zijn beeldend en met compassie voor de “gewone” Engelse voetbalsupporter geschreven. Het is een boek van een echte verzamelaar en een verteller die alles kwijt wil wat hij weet en ervaren heeft. Elke club in Londen komt aan bod. Natuurlijk biedt dit een volledig overzicht maat het zorgt er helaas wel voor dat er hier en daar iets te veel herhaling in het boek is geslopen.

De teloorgang van de Engelse voetbalcultuur in Londen

Geld is in de afgelopen twee decennia de dominante factor geworden in het Engelse voetbal. En in Londen is dit wellicht nog meer het geval dan in de rest van het land. Clubs op alle niveau’s zijn gekocht door miljonairs uit alle windstreken. De meeste oude sfeervolle stadions zijn verlaten en vervangen door nieuwe moderne stadions waar alles draait om commercie. Desondanks is Matchday, de dag waarop gespeeld wordt door de favoriete club van de “gewone” Engelse voetbalsupporter heel belangrijke en nog steeds een dag met tradities. Bezoek aan de pub voorafgaand aan de wedstrijd, het eten van pie of fish and chips, spreekkoren en gezang tijdens de wedstrijd en één of meerdere pints na de wedstrijd. Maar aangezien de prijzen voor het bezoek aan wedstrijden, zeker van de topclubs, de pan uit rijzen, wordt het voor de gemiddelde Engelsman, volgens Baaijens, wel steeds onbetaalbaarder om wedstrijden te bezoeken. Met Matchday! heeft Paul Baaijens een sympathiek en lekker leesbaar boek geschreven over de unieke voetbalcultuur in Londen. Hij was mogelijk net op tijd omdat het cultuur die onder druk staat en dreigt te verdwijnen. Het boek was alleen wat sterker geworden als het streven naar volledigheid iets minder was geweest en het boek iets korter en bondiger was geworden. Desondanks een aanrader voor voetballiefhebbers, bezoekers aan Londen en mensen die meer te weten willen komen over één van de belangrijkste Engelse cultuurverschijnselen Matchday! Het sympathieke boek krijgt daarom +++ (zeer goed).

Recensie van: Theo Jordaan

TIP: Combineer Matchday! met FC Londen van Ton van Hulsen
In de afgelopen maanden zijn er twee boeken verschenen over het voetbal in Londen. Niet vreemd want Londen kun je gerust de voetbalhoofdstad van de wereld noemen. De stad heeft in 2017 dertien profclubs binnen haar grenzen en geen enkele andere stad ter wereld komt maar in de buurt van deze aantallen. Beroemde topclubs als Chelsea, Arsenal en Tottenham Hotspur. Maar ook roemruchte clubs als Crystal Palace, Queens Park Rangers en West Ham United hebben een stadion in de Engelse hoofdstad. En dan is er nog legendarische Wembley Stadium…lees verder >

PAUL BAAIJENS – MATCHDAY!
Op zoek naar Engels voetbal in Londen
– Titel: Matchday!
– Schrijver: Paul Baaijens (Nederland)
– Soort boek: reisboek, voetbalboek
– Uitgever: De Arbeiderspers
– Verschijnt: 22 november 2016
– Omvang: 272 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 19,99 / € 11,99
– Waardering: +++ (zeer goed) Theo Jordaan
…Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >

Flaptekst Paul Baaijens – Matchday!
In Matchday! gaat Paul Baaijens op zoek naar het ware Engelse voetbal. In voetbalmetropool Londen, met zijn veertien profclubs, komt hij volledig aan zijn trekken. Hij schrijft over de wedstrijden en over de locaties en accommodaties van al die clubs. Zijn verhalen vertellen over bier en oorlog bij Leyton Orient, een speciale vriendschap bij Queens Park Rangers, cocaïne en commercie bij Chelsea, de misère bij Millwall en zijn speciale liefde voor Charlton Athletic. Voor Engelse voetbalsupporters is voetbal een way of life. Baaijens voelt hartstochtelijk met hen mee. Na het lezen van dit boek zal je begrijpen waarom.

Bijpassende Boeken en Informatie
Boeken over Engels Voetbal
Boeken over Voetbal Overzicht

Recensie geschreven door: Theo Jordaan