Roger Steffens Bob Marley Biografie Recensie

Roger Steffens Bob Marley Biografie Recensie ★★★

Roger Steffens Bob Marley Biografie Recensie Waardering ★★★
Er zijn al vele biografieën over Bob Marley geschreven, dus wat zou deze nog kunnen toevoegen? En daarbij: we weten toch al zo ongeveer alles over hem? Roger Steffens weet daar toch nog een nieuwe draai aan te geven door ons te laten kijken door de ogen van anderen. De biografie begint met het motto: “Er zijn geen feiten in Jamaica, alleen versies”. Dit gezegde slaat bij uitstek op de wijze waarop dit boek is opgesteld.

Steffens levert geen kant-en-klaar levensverhaal af en laat tegenstrijdigheden, beschuldigingen en vaagheden bestaan
Steffens laat in deze biografie allerlei personen rondom Marley aan het woord: van Peter Tosh en Bunny Wailer tot Marley’s moeder Cedella Booker en nog vele tientallen anderen. Roger Steffens voegt zelf af en toe wat summiere achtergrondinformatie toe, maar er wordt wel een behoorlijke voorkennis van de lezer verwacht. De interviews worden zonder al teveel bombarie voorgeschoteld, en dus ontstaat er nóg een versie van het leven van Marley: namelijk de versie die de lezer zelf construeert. Daarmee levert Steffens geen kant-en-klaar levensverhaal af, en laat tegenstrijdigheden, beschuldigingen en vaagheden bestaan. De geïnterviewden nemen ons mee langs Marley’s straatarme en keiharde jeugd, het vormen van de band The Wailers, zijn succes in binnen- en buitenland en uiteindelijk zijn tragische en zelf voorspelde vroege dood. Marley had een blanke vader en een donkere moeder, waardoor hij in beide gemeenschappen moeizaam werd geaccepteerd. Deze spagaat speelde gedurende zijn hele leven een belangrijke rol.

Van grote waarde voor diegenen die meer willen weten dan alleen Marley’s levensloop
De toegevoegde waarde van Steffens als biograaf zit in zijn enorme netwerk, dat hij om zich heen vormde als reggae-dj en later met zijn niet overtroffen reggae-archief. Hij weet de juiste mensen te vinden en weet ze (meestal) te bewegen tot uitspraken of anekdotes die een nieuw licht op het bekende verhaal werpen. Daarmee is Steffens’ biografie van Bob Marley van grote waarde voor diegenen die meer willen weten dan alleen Marley’s levensloop, maar geeft weinig houvast voor de lezer die niet zo bekend is met alle grote en minder grote namen in de reggae-wereld. Roger Steffens Bob Marley biografie is gewaardeerd met ★★★ (zeer goed).

Recensie van: Annika Brandeburg

ROGER STEFFENS – BOB MARLEY BIOGRAFIE
– Titel: Bob Marley
– Schrijver: Roger Steffens ♂ (Verenigde Staten)
– Soort boek: biografie, muziekboek
– Origineel: So Much Things to Say (2017)
– Uitgever: Xander Uitgevers
– Verschenen: 1 augustus 2017
– Omvang: 446 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 24,99
– Waardering: ★★★ (zeer goed) Annika Brandenburg
…Meer Informatie en Bestellen >

Flapptekst Roger Steffens – Bob Marley
De biografie Bob Marley, laat de The King of Reggae zien zoals hij werkelijk was, door de ogen van mensen die hem het best kenden. Auteur Roger Steffens legde in veertig jaar ’s werelds grootste reggae-archief aan, met daarin talloze intieme interviews met Marley zelf, zijn familie, vrienden en bandleden. In deze biografie vertellen ze samen Marley’s verhaal. In levendige scènes beschrijven ze Marley’s jeugd, zijn moeizame start in Trenchtown, de opnames van zijn eerste singles, zijn bliksemcarrière en zijn tragische dood. De vele mythes worden ontkracht en de meest dramatische momenten van Marley’s leven worden belicht. Onthullend en origineel: dit is Bob Marley als muzikant en als mens, aangevuld met nooit eerder vertoonde foto’s.

Bijpassende Boeken en Informatie
Nieuwe Muziekboeken Overzicht