Karin Anema Boegwater Recensie Boek Binnenvaart

Karin Anema Boegwater Recensie Boek Binnenvaart ★★★★ Uitstekend

Karin Anema Boegwater Recensie Boek Binnenvaart ★★★★ Uitstekend
Karin Anema heeft haar sporen al eerder verdiend met boeken waarin het leven wordt beschreven van mensen in exotische oorden als Suriname, Lapland en Mexico. Nu heeft ze het dichter bij huis gezocht door op zoek te gaan naar het leven op de binnenvaart. Een leven dat voor de meesten van ons trouwens ook als zeer exotisch zal overkomen. Door vele gesprekken met schippers van de binnenvaart en door mee te reizen aan boord van binnenvaartschepen is Karin Anema erin geslaagd een uitstekend beeld te schetsen hoe het leven aan boord is en in de afgelopen decennia moet zijn geweest.

Zeer levendig portret van het leven op de binnenvaart
Karin Anema heeft ervoor gekozen om een tweetal buitbeentjes in de binnenvaart centraal te stellen; de homoseksuele schipper Jopie en de van Kaapverdië afkomstige Antonio. Alhoewel ze Jopie helemaal niet persoonlijk heeft kunnen spreken, hij is al in 2005 aan kanker overleden, is Karin Anema er toch in geslaagd om een zeer levendig portret te schetsen van deze bijzondere man. De keuze om het boek in de tegenwoordige tijd te laten vertellen draagt hieraan zeker bij. Jopie blijkt een sociaal bewogen man. Hij is wars van de mores die in de binnenvaart heerst, heeft geen last van vooroordelen en durft risico’s te nemen. Dit maakt zijn verhaal dan ook zeer boeiend. Hij is ook de schipper die de van Kaapverdië afkomstige Antonio een kans geeft om zijn werk te vinden op zijn schip. Dit geheel tegen de bevooroordeelde wereld die de binnenvaart is, in.

Geslaagd en lezenswaardig boek met een bijna antropologisch karakter
Ook Antonio wordt door Karin Anema veel aan het woord gelaten. Hij vertelt over de weerstanden die hij ondervindt, het, vaak openlijke racisme en de naar binnen gekeerde wereld van de binnenvaart. Desondanks is Antonio toch een succesvolle schipper geworden die inmiddels een aantal schepen heeft varen. Ook anderen laat Karin Anema aan het woord, zij het in wat mindere mate. Karin Anema is er in geslaagd om een meeslepend, geslaagd boek te schrijven over de bijzondere wereld van de binnenvaart en de veranderingen die deze heeft moeten ondergaan in de afgelopen decennia. Het boek is zeer lezenswaardig en heeft bijna een antropologisch karakter. Karin Anema Boegwater is gewaardeerd met ★★★★ (uitstekend).

Recensie van: Theo Jordaan

KARIN ANEMA BOEGWATER
Leven op de binnenvaart
– Titel: Boegwater
– Schrijfster: Karin Anema ♀ (Nederland)
– Soort boek: reportage over de binnenvaart
– Uitgever: Scriptum
– Verschenen: 15 september 2017
– Omvang: 320 pagina’s (met foto’s)
– Uitgave: Paperback
– Prijs: € 22,50
– Waardering: ★★★★ (uitstekend) Theo Jordaan
…Meer Informatie en Bestellen >

Flaptekst Karin Anema – Boegwater
Binnenvaartschepen – vast aanwezig in ons oneindig laagland. Vanaf een hoge brug of op de wal, wachtend achter gesloten slagbomen, hoor en zie je ze voortglijden – de stuurhut dwars op het schip, auto op het dek, een keffend hondje in het gangboord, op de achtersteven wappert een vlag. Daar glijdt een geheel eigen wereld langs. Langzaam maar gestaag verdwijnt die in het verschiet. Weg. Karin Anema is in die wereld gestapt. Ze heeft haar ogen en oren de kost gegeven. Wat voor mensen zijn dat, die schippers? Ze heeft ze in actie gezien. Is er iets bij alle verschillen wat hen verbindt? Ze heeft naar de schippers geluisterd. Naar hun verhalen. Over hun strijd om het bestaan. Over vroeger. Over de toekomst. Met de komst van de Kaapverdiër Antonio aan boord van de Neerlandia, van schipper Jopie, een einzelgänger, komen er nog weer andere invloeden binnen. Met de reconstructie van hun levens legt Karin Anema de binnenvaartcultuur bloot. De grote rivieren regelen het ritme van Boegwater. Op en neer de Rijn, op en neer naar Antwerpen, op en neer de Donau. Vroeger met veel contacten, nu alleen nog bij een aanvaring.

Bijpassende Boeken en Informatie
Nieuwe Boeken September 2017
– Nieuwe Boeken Scheepvaart
– Beste Boeken van 2017