Dola de Jong De thuiswacht Recensie Waardering

Dola de Jong De thuiswacht Recensie Waardering

Dola de Jong De thuiswacht Recensie Waardering
Een verhaal dat gaat over een verboden liefde. Eigenlijk moet ik zeggen:”de verboden liefde.” De liefde van Bea voor Erica. Dus ja, de vrouwenliefde die zeker in die tijd, wij spreken van eind jaren 30 tot halverwege de jaren 40, het daglicht niet mocht zien. Zelfs niet door de schrijfster.

Het boeiende verhaal van twee vrouwen die tot de dood met elkaar verbonden blijven
Een toevallige ontmoeting tussen Bea en Erica leidt ertoe dat deze vrouwen tot aan hun dood met elkaar verbonden blijven. Bea, behoudend op alle levensterreinen, en Erica, die voor haar legitieme redenen alles uit het leven wil halen. Erica, zich bewust van haar lesbische kant, Bea, die volgens mij het woord niet eens durft te denken. De dames besluiten samen een woning te delen, met de afspraak dat beiden hun eigen leven leven, geen bemoeienis met elkaar, dat zij beiden onafhankelijk zijn.Erica is vaak aan het feestenen beesten. Bea verzorgt het huishouden/eten/financiële afwikkelingen en wacht vooral. Op Erica. Met het avondeten, met de koffie, met de thee. Bij alle afspraken die de dames met elkaar maken is Bea de wachtende partij. Mijn heel oude Dikke van Dale zegt over wachten; ergens blijven of zich ophouden tot iets of iemand komt. Nou, daar raakt Bea aardig in doorgeleerd ook al lijkt het dat dit wachten op een soort onbewuste laag in haarzelf gebeurt. Soms wordt het benoemd, bijvoorbeeld wanneer de beide dames een vakantie in Frankrijk vieren, vrnl. gefinancierd door Bea en Erica er avond aan avond vandoor gaat met een Amerikaanse die zij ontmoetten op een terras in Parijs. Opeens wordt het een en ander Bea teveel en is van plan weer naar Amsterdam terug te gaan. Zij pakt niet door en natuurlijk wordt zij overgehaald samen de vakantie door te gaan. Nu wel in gezelschap van de nieuwe vriendin. Bea is derde wiel aan de wagen maar blijft dit pikken (wachten ?).Kortom, een tumultueuze relatie, die geen relatie is of in ieder geval niet mag zijn. Beter is het dit vriendschap te noemen.

Een op mooie en subtiele wijze verwoorde sluimerende liefde tussen twee vrouwen
Het is prachtig hoe Dola de Jong woorden zoekt bij deze sluimerende liefde. Zichzelf een weg zoekt in de latente vrouwenliefde. Woorden vindt voor hunkering en verlangen dat vertaald wordt in het onmogelijke accepteren, het relativeren en/of begrip opbrengen voor de houding van de ander. Dat houdt een mens immers ook weg bij de eigen emoties. Pas wanneer de oorlog uitbreekt en Erica, die half Jodin is, volgens de rassenleer zou zij het stempel Bastaard-Jood 1 dragen (pagina 122) kan Bea handelen uit liefde. Zij gaat ervoor zorgen dat alles in orde wordt gemaakt dat Erica kan een overtocht naar Amerika kan maken. Erica weigert, gaat in het verzet en wordt opgepakt. Dan pas kan Bea haar liefdestranen delen met een vriendin van Erica. Door al dat wachten leert Bea veel over zichzelf maar helaas sterft haar grote liefde in het kamp Vught.

Prachtige roman, geschreven in een mooie en verzorgde stijl

Deze prachtige kleine roman is geschreven in een mooie en verzorgde stijl, doorspekt met ouderwetse woorden en begrippen als; heugenissen, ik beidde mijn tijd, baedeker, gedisponeerd, en insomnia. Dola de Jong – De thuiswacht in een ruk uitgelezen, Volgens mij is dat ook de bedoeling van deze roman die bij de strot grijpt en waarvan je even op adem moet komen als je de laatste zin gelezen hebt. Dola de Jong – De thuiswacht is gewaardeerd met ++++ (uitstekend).

Recensie van: Mieke Koster

DOLA DE JONG – DE THUISWACHT
– Titel: De thuiswacht
– Schrijfster: Dola de Jong ♀ (Nederland)
– Soort boek: psychologische roman
– Eerste druk: 1954
– Uitgever: Cossee
– Verschenen: 21 februari 2017
– Omvang: 159 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 18,99 / € 9,99
– Waardering: ++++ (uitstekend) Mieke Koster
…Meer Informatie en Bestellen >

Bijpassende Boeken en Informatie
Boekrecensies Juli 2017
Beste Boeken uit 1954
Nieuwe Boeken Februari 2017