Bram Tankink Tank Recensie Boek van Bram Tankink

Bram Tankink Tank recensie waardering en informatie over het boek van Bram Tankink. Op 27 november 2018 is het boek van Bram Tankink Tank dat hij samen met Ralph Blijlevens schreef, verschenen bij Overamstel Uitgevers.

Bram Tankink Tank Recensie Boek van Bram Tankink

Bram Tankink Tank Recensie

Het wielerseizoen 2018 was het laatste van één van de meest geliefde Nederlandse wielrenners van het afgelopen decennium; Bram Tankink. Een mooi en natuurlijk moment om de balans op te maken van zijn leven als actieve wielrenner. Samen met Ralph Blijlevens heeft Bram Tankink zijn belevenissen en ervaringen op overtuigende wijze te boek gesteld in Tank.

Een winnaar die weinig koersen won

Een echte winnaar in de klassieke zin van het woord is Bram Tankink nooit geweest. Bij hem geen palmares met een groot aantal overwinningen of top 10 prestaties in de klassiekers en grote rondes. Maar op een andere wijze in hij wellicht toch een winnaar te noemen. Hij wist al vrij snel wat zijn talenten waren en waar hij over minder talent beschikte. Omdat hij zich hiervan zo goed bewust was wist hij bovendien doelstellingen te bedenken die haalbaar waren.

Als Bram Tankink op vrij jonge leeftijd de smaak van het wielrennen te pakken krijgt, Gedeeltelijk ook als vlucht uit het gezinsleven waarin het veelal draait om zijn zwaar gehandicapte zus. in eerste instantie vooral als mountainbiker, gaat hij zich langzaam tot doel stellen beroepsrenner te willen worden. Echter op het moment dat hij ook echt beroepsrenner is, slaat het noodlot toe. Zijn vader overlijdt heel plotseling en onverwacht aan een hartaanval. Ondanks alles gaat hij toch aan de slag als prof. Alhoewel deze traumatische gebeurtenis in de jaren erna nog wel zijn weerslag heeft. Bovendien zijn er wel meer onverwetkte zaken uit het gezinsleven die Bram Tankink later parten gaan spelen.

Zijn talenten optimaal benut

Als snel komt hij erachter dat het leven van een profwielrenner zeer veeleisend is. Bovendien leeft een prof tegelijkertijd in een soort van bubbel die elk moment kan barsten. Dat Bram Tankink 19 jaar profwielrenner geweest, heeft te maken met de manier waarop hij optimaal gebruik weet te maken van zijn talenten. Als snel is duidelijk dat hij geen grote koersen zal gaan winnen. Daarom ontwikkelt hij zich tot knecht. Met de loop der jaren en zijn ervaringen in het peloton komt hij tot de conclusie dat hij een uitstekende wegkapitein kan zijn. Gedurende de tweede helft van zijn actieve sportloopbaan, is hij door de collegarenners en ploeg volledig in die rol gewaardeerd.

De wens om het avontuur op te zoeken en een sociaal en betrokken leven te leiden, zijn andere drijfveren van Bram Tankink. Het opzoeken van het avontuur was al op jonge leeftijd aanwezig. Alhoewel het nog altijd ergens onder het oppervlakte sluimerde tijdens zijn wielercarrière, kon hij zich er minder aan overgeven. Aan het einde van zijn actieve wielerloopbaan komt er weer meer ruimte voor en nu zelfs in combinatie met zijn maatschappelijke betrokkenheid. Daarnaast is er een dynamisch gezinsleven waar tijdens het wielrennen niet altijd de evenveel tijd voor was.

Tank schetst een mooi en genuanceerd beeld van een lange wielercarrière

Het boek van Ralph Blijlevens en Bram Tankink – Tank schetst een mooi beeld en genuanceerd van het wielrennen in de afgelopen 15 tot 20 jaar vanuit het geichtspunt van de niet-winnaar. En passant vertelt Bram Tankink openhartig over zijn eigen leven, zijn hoogtepunten, tekortkomingen en dieptepunten. Hij doet dit op een geloofwaardige en overtuigende wijze. Een boek waaraan de wielerliefhebber en de geinteresseerd in sport zeker plezier zal beleven. Bram Tankink – Tank is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Recensie van Theo Jordaan

Bram Tankink – Tank

 • Titel: Tank
 • Schrijvers: Bram Tankink, Ralph Blijlevens (Nederland)
 • Soort boek: autobiografie, wielerboek
 • Uitgever: Overamstel Uitgevers
 • Verschenen: 27 november 2018
 • Omvang: 335 pagina’s
 • Uitgave: Paperback / Ebook
 • Tags: wielrennen, wielrenners
 • Waardering∗∗∗∗∗ (zeer goed) Theo Jordaan

Bram Tankink Informatie

 • Geboren op 3 december 1978
 • Geboorteplaats: Haaksbergen, Overijssel, Nederland
 • Discipline: wielrenner
 • Actief als prof-wielrenner: 2001-2018
Bram Tankink Wielerploegen
 • LottoNL-Jumbo (2015-2018)
 • Belkin (2013-2014)
 • Rabobank (2008-2012)
 • Quick Step (2003-2007)
 • Domo-Farm Frites (2001-2002)

Bijpassende Boeken en Informatie