Diego Zúñiga Camanchaca Recensie Roman uit Chili

Diego Zúñiga Camanchaca Recensie Roman uit Chili

Diego Zúñiga Camanchaca Recensie Roman uit Chili
Zelden lees je een debuutroman die de indruk geeft dat er een schrijver aan het werk is met jarenlange ervaring. Toch is dit het geval met Camanchaca de debuutroman van de Chileense schrijver Diego Zúñiga. Op een sobere, zeer doeltreffende wijze vertelt hij aangrijpende van een jongen die worstel met de scheiding van zijn ouders, gebeurtenissen in de familie en zijn eigen adolescentie. In klare heldere taal, vervat in korte hoofdstukken wordt de worsteling van de jongen vertelt op weg naar zijn volwassenheid.

Een prachtige en indrukwekkende debuutroman die een groot lezerspubliek verdient
Tijdens een rit door de lege en desolate Atacama-woestijn in Chili, die soms geteisterd wordt door de Camanchaca, een dikke zeemist waardoor alles verdwijnt, wordt in korte fragmenten het levensverhaal van de jongen verteld. De moeizame relatie met de inmiddels gescheiden ouders en de emotionele last waarmee de jongen daardoor te kampen heeft. Een mysterieuze dood van een oom. Zijn religieus gedreven grootvader. Zijn eigen, vaak getourmenteerde jeugd. De “Camanchaca” die het leven van de jongen bedekt, wordt stukje bij beetje opgelost, zonder dat de mist helemaal verdwijnt. In prachtige emotioneel geladen beelden, zonder enig vals sentiment, tekent Diego Zúñiga het leven en de last van een jongen in de adolescentie. Prachtig geschreven, zonder al te veel te verklaren voor de lezer, ontvouwt zich een indrukwekkend volwassen debuutroman. Zeer terecht en lovenswaardig dat de sympathieke kleine uitgeverij Karaat deze prachtige roman in Nederlandse vertaling heeft uitgegeven. Een echte aanrader! Diego Zúñiga – Camanchaca wordt beoordeeld met ++++ (uitstekend).

Recensie van: Theo Jordaan

DIEGO ZÚÑIGA – CAMANCHACA INFORMATIE
– Titel: Camanchaca
– Schrijver: Diego Zúñiga ♂ (Chili)
– Soort boek: familieroman, psychologische roman
– Origineel: Camanchaca (2009)
– Nederlandse vertaling: Merijn Verhulst
– Uitgever: Uitgeverij Karaat
– Verschenen: 16 mei 2017
– Omvang: 144 pagina’s
– Uitgave: Paperback
– Waardering: ++++ (uitstekend) Theo Jordaan
…Meer Informatie en Bestellen >

Flaptekst Diego Zúñiga – Camanchaca
Een lange rit door de Atacama-woestijn van Chili. De scherven van een familieverhaal. De pijnlijke relatie van een jongeman met zijn gescheiden ouders. De onverklaarbare dood van zijn oom. In Camanchaca, de debuutroman van Diego Zúñiga, komt de hoofdpersoon langzaam maar zeker te weten wat zich in zijn jeugdjaren werkelijk heeft afgespeeld, alsof het verleden beetje bij beetje bloot komt te liggen achter de oplossende Camanchaca – de laaghangende mist die af en toe de smalle Chileense landstrook tussen de Stille Oceaan en de Andes helemaal toedekt. Maar, zoals de moeder van de hoofdpersoon op een gegeven moment opmerkt, soms is het beter om je niets te herinneren.

Bijpassende Boeken en Informatie
Chileense Schrijvers Schrijfsters Boeken en Informatie
Nieuwe Boeken Mei 2017