Chesley Rach De terugkeer van Ricardo Bonifacio Recensie

Chesley Rach - De terugkeer van Ricardo Bonifacio Recensie

Chesley Rach – De terugkeer van Ricardo Bonifacio Recensie Informatie
De terugkeer van Ricardo Bonifacio is het literaire debuut van Chesley Rach. Je kunt zeggen dat het een rijkelijk laat debuut is omdat Chesley Rach al in 1952 werd geboren op Curaçao met een moeder uit Trinidad en een vader uit Suriname. En om maar gelijk duidelijk te zijn het is een geslaagd debuut. De titel van de roman De terugkeer van Ricardo Bonifacio dekt prima de lading van de thematiek waar het om draait in deze roman. Na jarenlang een eenzaam bestaan te hebben geleefd in Nederland als gescheiden hoogleraar sociologie, komt de hoofdpersoon Ricardo Bonifacio in contact met filmmaakster Marlies van der Velde. Zij wil een film maken over het carnaval op Curaçao. Nadat ze een relatie zijn begonnen nodigt Marlies hem uit om mee te gaan naar het eiland om als adviseur van de filmploeg op te treden.

Een emotionele confrontatie met een onverwerkt verleden
Ricardo is vele jaren niet op Curaçao geweest en heeft het contact met zijn inmiddels gescheiden ouders zoveel mogelijk vermeden. Eenmaal aanbeland op zijn zijn geboorte eiland wordt hij geconfronteerd met een verleden vol met onverwerkte emoties die hij ver weg had verborgen. Ontmoetingen met zijn moeder en vader en andere personen uit zijn verleden brengen hem letterlijk aan het wankelen. En als het carnaval op Curaçao in alle hevigheid losbarst, zijn relatie met Marlies op springen staat komt hij terecht in een maalstroom van gebeurtenissen waarbij zijn leven letterlijk op het spel komt te staan.

Een overtuigende existentiële debuutroman
In het begin komt de debuutroman van Chesley Rach komt nog wat stroef op gang. Maar laat je hierdoor niet afschrikken. Eenmaal aanbeland op Curaçao ontwikkelt zich een spannend, dramatisch en zeer beeldend geschreven roman. Wat volgt is een soort van existentiële avonturenroman van een man op middelbare leeftijd op zoek naar zijn wortels en de kern van zijn bestaan, geschreven in een beeldende en verzorgde stijl. Chesley Rach heeft met De terugkeer van Ricardo Bonifacio een geslaagd romandebuut geschreven dat smaakt naar meer. De roman wordt beoordeeld met +++ (zeer goed).

– Titel: De terugkeer van Ricardo Bonifacio
– Schrijver: Chesley Rach (Curacao)
– Soort boek: psychologische roman, debuut
– Uitgever: In de Knipscheer
– Verschenen: 14 december 2016
– Omvang: 264 pagina’s
– Uitgave: Paperback
– Prijs: € 18,50
– Oordeel redactie: +++ (zeer goed) Theo Jordaan
…Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >

Bijpassende Boeken en Informatie
Curaçaose Schrijvers Schrijfsters Boeken en Informatie
Nieuwe Boeken December 2016