Dirk Mulder – Buitengewone transporten

Dirk Mulder Buitengewone transporten recensie en informatie boek over deportaties van Joden, Roma en Sinti uit Nederland, 1940-1945.

Dirk Mulder Buitengewone transporten recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van Buitengewone transporten, deportaties van Joden, Roma en Sinti uit Nederland, 1940-1945. Het boek is geschreven door Dirk Mulder. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van het boek over deportaties van Joden, Roma en Sinti uit Nederland, 1940-1945.

Dirk Mulder Buitengewone transporten recensie

Buitengewone transporten

Deportaties van Joden, Roma en Sinti uit Nederland, 1940-1945

  • Schrijver: Dirk Mulder (Nederland)
  • Soort boek: oorlogsgeschiedenis
  • Uitgever: WBOOKS
  • Verschijnt: 15 juli 2022
  • Omvang: 105 pagina’s
  • Uitgever: WBOOKS
  • Uitgave: paperback
  • Prijs: € 29,95
  • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol

Flaptekst van het boek Buitengewone transporten

In het boek wordt het verhaal verteld van de deporaties van Joden, Roma en Sinti uit Nederland in de periode 1940-1945. Centraal daarin functioneerde kamp Westerbork, dat voor bijna ieder van hen als depot diende, als een tussenstation tussen huis en haard en de concentratie- en vernietigingskampen elders in Hitler-Duitsland. Met meer dan 100 transporten worden 107.000 personen gedeporteerd. Van hen overleefden slechts 5.000 mensen.

In Buitengewone transporten is voor het eerst de verspreide kennis over de Jodentransporten bijeengebracht. Maar ook is veel nieuwe informatie uit recent onderzoek opgenomen. Het resultaat is dat menig beeld moet worden bijgesteld, zoals over het aantal transporten, het gebruik van personenrijtuigen of over het bekende ‘treinbord’. Nieuw is ook dat niet alleen de rol van de Nederlandse spoorwegen wordt behandeld maar ook die van de Deutsche Reichsbahn, alsook hun plek in de naoorlogse geschiedenis van de verwerking van de oorlog. Een naoorlogs verhaal waarin pas na veertig jaar de goederenwagen iconisch wordt voor de Holocaust.

Buitengewone transporten. Deportaties van Joden, Roma en Sinti uit Nederland 1940-1945 verschijnt aan de vooravond van de 80-jarige herdenking van het eerste transport met Joden dat op 15 juli 1942 vanuit kamp Westerbork naar Auschwitz vertrok. Deze en alle volgende transporten zijn met vermelding van datum, vertrekplek, bestemming en aantal gedeporteerden opgenomen.

Bijpassende boeken en informatie