Ilija Trojanow Macht en verzet Roman over Bulgarije

Ilija Trojanow Macht en verzet Roman over Bulgarije

ILIJA TORJANOW – MACHT EN VERZET (ROMAN OVER BULGARIJE)
De nieuwe roman van de Bulgaars-Duitse schrijver Ilija Trojanow – macht en verzet verschijnt in september 2016 bij Uitgeverij De Geus. Het is de vertaling van de Duitse roman Macht und Widerstand uit 2015.

– Titel: Macht en verzet
– Schrijver: Ilija Trojanow ♂ (Duitsland)
– Genre: politieke roman, sociale roman
– Origineel: Macht und Widerstand (2015)
– Taal: Duits
– Nederlandse vertaling: José Rijnaarts
– Uitgever: De Geus
– Verschijnt: 13 september 2016
– Omvang: 416 pagina’s
– Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
– Prijs: 24,95 / € 19,95
– Oordeel redactie: +++++ (uitmuntend)
…Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >

Ilija Trojanow Macht en Verzet Recensie
Met Macht en verzet heeft de Duitse schrijver van Bulgaarse afkomst Iljia Trojanow een brijjante roman geschreven over consequenties van politieke keuzes in een dictatoriaal geregeerd land. Twee Bulgaarse mannen kijken aan het einde van een bewogen leven terug. Konstantin Sjejtanov, een dokterszoon, sluit zich na de dood van Stalin in 1953, aan bij het verzet tegen de communistische overheersing. Hij wordt verraden en veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf en belandt in een concentratiekamp. Meer dood dan leven krijgt hij na 10 jaar onverwachts gratie en mag de gevangenis verlaten. De andere hoofdpersoon is Metodi Popov, Hij is de zoon van een berooide schoenlapper en vecht tijdens de Tweede Wereldoorlog mee met de Partizanen. Na de oorlog maakt hij carrière in de communistische machtsstructuur van Bulgarije en weet het zelfs tot generaal van de staatsveiligheidsdienst te schoppen. Dit doet hij niet zozeer uit ideologische overwegingen. Opportunisme en het zich opwerken uit een bijna kansloze afkomst is waarom hij zijn keuzes maakt. De roman verhaalt over de consequenties van keuzes in een dictatuur. De tegenstellingen tussen idealisme en opportunisme. Bijzonder dat Trojanow in de roman originele documenten verwerkt waardoor er een nog beangstigender en beklemmender beeld ontstaat van wat macht met mensen doet. Het leven van de beide hoofdpersonen is met elkaar verweven. Ze zijn beul en slachtoffer, onderdrukker en onderdrukte, idealist en opportunist. En alhoewel de sympathie van Trojanow uitgaat naar de anarchistische idealist Konstantin Sjejtanov, is de kracht van de roman dat hij ook begrip weet op te roepen voor de schijnbaar verwerpelijke keuzes die Metodi Popov maakt. Macht en verzet van Ilja Trojanow is een indrukwekkende politieke roman over macht, menselijke waardigheid, idealisme en opportunisme. Een absolute aanrader. De redactie beoordeelt deze roman met +++++ (uitmuntend).

Inhoud Ilija Trojanow – Macht en verzet (Roman over Bulgarije)
Konstantin en Metodi wonen in hetzelfde Bulgaarse stadje en zitten bij elkaar op school. Ondanks deze gemeenschappelijke achtergrond ontwikkelen de jongens zich tot twee totaal verschillende mannen. De anarchistische, intellectuele Konstantin wordt een verzetsstrijder. Op zijn twintigste pleegt hij een aanslag op het beeld van Stalin die zijn leven zal bepalen. De gezagsgetrouwe Metodi wordt ondertussen agent bij de staatsveiligheidsdienst. En zo komen de twee mannen, beiden overtuigd van de juistheid van hun keuze, lijnrecht tegenover elkaar te staan.

Gerelateerde Informatie
Duitse Schrijvers Schrijfsters Boeken en Informatie
Nieuwe Boeken 2016 Overzicht
Nieuwe Boeken September 2016

Recensie geschreven door: Theo Jordaan
(Hoofdredacteur Allesoverboekenenschrijvers.nl)