Edwin Winkels – Xiringuito

Edwin Winkel Xiringuito recensie en informatie over de inhoud van deze Barcelona roman. Op 12 april 2022 verschijnt bij uitgeverij Podium de nieuwe roman van de in Barcelona woonachtige schrijver Edwin Winkels.

Edwin Winkels Xiringuito recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van de roman Xiringuito. Het boek is geschreven door Edwin Winkels. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van de Barcelona roman van de Nederlandse schrijver Edwin Winkels.

Edwin Winkels Xiringuito Recensie Barcelona roman

Xiringuito

  • Schrijver: Edwin Winkels (Nederland)
  • Soort boek: Barcelona roman
  • Uitgever: Podium
  • Verschijnt: 12 april 2022
  • Omvang: 304 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Prijs: € 21,99 / € 9,99
  • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)

Recensie en waardering van de roman

  • Niet alleen is Edwin Winkels een uitstekende journalist die helemaal thuis is in Barcelona, hij woont er al decennia, hij heeft zich inmiddels ook ontwikkeld tot een prima romanschrijver met een aantal titels op zijn naam. Zijn nieuwste speelt zich af in Barceloneta een kleine badplaats aan de rand van Barcelona in 1991 in de aanloop naar de Olympische Zomerspelen. Uiteraard zijn er grote plannen om de hoofdstad van Catalonie, op dat moment zeker nog niet de toeristische trekpleister van tegenwoordig, te moderniseren. De traditionele kleine eethuizen in Barceloneta lijken van de moderniseringsgolf de dupe te worden. Maar de uitbaters laten dit niet zomaar gebeuren. Op een invoelende wijze beschrijft Edwin Winkels het leven van een restaurantfamilie en hun strijd om te blijven bestaan. Knap is de wijze waarop hij de familiegeschiedenis verweeft met de geschiedenis van Barcelona die hij zelfs als personage in het verhaal opvoert. Niet alleen maak je kennis met de stad van begin jaren negentig ook krijg je een mooi portret van een aantal van de bewoners. Warm maar zonder sentimenteel te worden is Edwin Winkels erin geslaagd om een mooie en zeer goede Barcelona roman te schrijven. Een ideaal boek om te lezen tijdens een zwoele zomeravond. (Allesoverboekenenschrijvers.nl, ∗∗∗∗∗)

Flaptekst van de Barcelona roman van Edwin Winkels

Barcelona, 1991. De stad maakt zich op voor de Olympische Spelen. Een gebeurtenis die de metropool een jaar later voorgoed zal veranderen en op de toeristische wereldkaart zal zetten. Maar de inwoners weten dat nog niet terwijl zij zuchten onder de grondige renovatie. Tot de slachtoffers van de modernisering behoren de xiringuito’s van Barceloneta. De populaire, door families gerunde eettentjes aan het strand van de oude visserswijk worden opgeofferd voor een nieuwe boulevard.

Xiringuito speelt zich af in restaurant Cal Pepe, waar de dreiging van de sloophamers tot grote spanningen leidt binnen het gezin van eigenaren Pepe en Montse. Welke toekomst heeft de stille Marisol, hun oudste dochter en de gedoodverfde opvolgster in het familierestaurant? Hoe loopt het af met haar zus, de eigenzinnige Adela, die zich als waterpoloster verheugt op deelname aan de Olympische Spelen en tegelijkertijd wordt begeerd door Spanjes bekendste aristocratische vrijgezel? Wat is er eigenlijk met Chechu gebeurd, de aan heroïne verslaafde jongste zoon? En overleeft het huwelijk van de ouders de ondraaglijke onzekerheid over het voortbestaan van hun levenswerk? Tot op de laatste pagina wordt de lezer in spanning gehouden. En Barcelona zelf? De stad kreunt onder de zoveelste operatie aan haar eeuwenoude lijf. Wat zijn haar zorgen en verwachtingen, waar zou zij voor kiezen: nostalgie of vooruitgang?

Xiringuito is een zeldzaam onderhoudende familieroman tegen de achtergrond van een stad die onherkenbaar zal lijken voor de mensen die haar pas na 1992 hebben ontdekt. Edwin Winkels, die in 1988 naar Barcelona emigreerde, is in zijn vijfde roman op het toppunt van zijn kunnen, op een kruispunt waar alle paden die hij bewandelde samenvloeien.

Bijpassende boeken en informatie