Jane Gardam Een onberispelijke man Recensie ★★★★★

Jane Gardam - Een onberispelijke man Recensie Informatie

Jane Gardam – Een onberispelijke man Recensie ★★★★★

Wat een ongelofelijk gaaf boek heeft de Britse Jane Gardam (geboren 1928) geschreven met De onberispelijke man – wat knap om zoveel personages, tijdvakken, werelddelen, historische feiten en nog zo veel meer (schijnbaar) moeiteloos te verweven tot een zeer pakkend en aangrijpend verhaal! Het verhaal is spannend, ontroerend, verrassend, meeslepend en zo kan ik nog wel even doorgaan. De term “een huisvrouw die romans schrijft” zoals ze zichzelf omschrijft in het nawoord komt niet eens in de richting van de meesterlijke schrijfster die Jane Gardam in mijn ogen is – ongelofelijk dat ze niet veel bekender is.

Historische feiten schijnbaar moeiteloos verheven tot een zeer pakkend en aangrijpend verhaal

Een onberispelijke man vertelt het verhaal van Old Filth – een bijnaam voor Sir Edward Feathers, die te maken heeft met zijn beroep van rechter en advocaat. Old Filth is een term die staat voor de cynische zinsnede Failed in London, Try Hong Kong. Feathers heeft in Hong Kong een grootse carrière gehad als rechter. De Engelse titel van het boek Old Filth is daarom een stuk passender dan de Nederlandse vertaling – ik geloof dat ik persoonlijk de titel niet vertaald zou hebben (al is Feathers zeker aan de buitenkant Een onberispelijke man. Aan het begin van het boek is Old Filth een oude man, die nog altijd in de Inner Temple komt, de plek waar juridisch Londen bij elkaar komt, nadat hij samen met zijn vrouw Betty is terug verhuisd van Hong Kong naar Engeland. Iedereen in die wereld kent hem nog.

Uitmuntende roman van een huisvrouw die romans schrijft

De roman vertelt steeds delen van de persoonlijke geschiedenis van Old Filth. Zijn start als Raj-weeskind – geboren in Maleisië en na het overlijden van zijn moeder door een kille vader naar Engeland gestuurd naar een pleeggezin. Prachtig onderwerp, waar ik helemaal niets van af wist – kinderen voor wie de start vaak zo liefdeloos is geweest, dat ze, net als Old Filth, zelf niet meer weten hoe ze liefde moeten geven of ontvangen. Feathers’ dagelijkse strijd met de ouderdom, het verliezen van zijn vrouw en goede vrienden, en zijn verleden als Raj-wees en als rechter zijn aan de buitenkant totaal niet van zijn nog altijd onberispelijke uiterlijk en omgangsvormen af te leiden. Een heel boeiend contrast, erg ontroerend om als lezer mee te voelen met de ware persoon die Feathers is. Ik ben ongelofelijk benieuwd naar de andere twee delen van deze driedelige serie romans! De hardcover uitgave met drie bij elkaar passende stofkaften is in elk geval ook erg uitnodigend. Is Gardam in staat om dit geweldige niveau van schrijven ook in deel twee en drie te handhaven? Jane Gardam – Een onberispelijke man is gewaardeerd met de maximale ★★★★★ (uitmuntend).

Recensie: Monique van der Hoeven

JANE GARDAM – EEN ONBERISPELIJKE MAN

– Titel: Een onberispelijke man
– Schrijfster: Jane Gardam (Engeland)
– Soort boek: psychologische roman, sociale roman
– Origineel: Old Filth (2004)
– Nederlandse vertaling: Joost Poort
– Uitgever: Cossee
– Verschenen: 6 februari 2017
– Omvang: 320 pagina’s
– Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
– Prijs: € 22,99
– Waardering: ★★★★★ (uitmuntend) Monique van der Hoeven

Flaptekst en inhoud Jane Gardam – Een onberispelijke man

Alles aan Edward Feathers is vlekkeloos – zijn garderobe, zijn manieren, zijn naam en faam als topadvocaat met een glansrijke carrière in Hongkong. Door en door een gentleman, die zijn bijnaam Old Filth – Failed In London, Try Hongkong – geen eer aandoet. Maar zijn onberispelijkheid is bedrieglijk en misleidt vaak ook hemzelf. Na de dood van zijn geliefde Betty, zijn echtgenote, lijkt hij onverstoorbaar en koestert hij zijn herinneringen aan haar. Maar met de herinneringen komen ook de twijfels. Waarom heeft zij zijn collega en tegenpool Terence Veneering altijd verdedigd, of tenminste nooit een kwaad woord over hem gesproken? Wat in hun huwelijk was respect, wat genegenheid en wat onvoorwaardelijke liefde? Wat hebben zij voor elkaar verborgen willen houden? Edward heeft moeite het beeld van Betty helder te krijgen. Op een koude Engelse winterdag sluit hij zichzelf per ongeluk buiten en staat in zijn sloffen op het besneeuwde tuinpad. Noodgedwongen belt hij aan bij de nieuwe buurman: Veneering. Iemand die, voelt Edward, meer van Betty weet dan goed is voor zijn zielenrust en liefdevolle herinneringen. Met groot stilistisch meesterschap ontvouwt Jane Gardam een bewogen leven in tijden van het ondergaande British Empire. Haar roman over Edward Feathers, een meester in het verbergen van zijn teleurstellingen, obsessies en tekortkomingen, illustreert wat zo belangrijk is in ons leven: empathie en integriteit. Met Een onberispelijke man valt een grote auteur te ontdekken, een meester van de lichte toon en de zinderende sfeer, van de grote Gesellschaftsroman in tijden van diepgaande veranderingen.

Bijpassende Boeken en Informatie

Engelse Schrijvers en Schrijfsters Nieuwe Boeken 2017
Engelse Schrijvers Schrijfsters Boeken en Informatie